Sockerkonsumtionen behöver halveras
Den genomsnittliga svensken får i dagsläget i sig fler kalorier från godis och choklad än från grönsaker. Vi skulle behöva ändra det förhållandet. Över hälften av alla svenskar har numera övervikt och fetma. I fotspåren vandrar typ 2-diabetes, cancer, hjärt-kärlsjukdom, demens, fibromyalgi, artros och urinvägsinfektioner.
Ungefär en tredjedel av alla cancer skulle gå att förebygga med en hälsosammare livsstil.
För att uppmärksamma vår historiskt höga sötsakskonsumtion kommer Kostfonden att på Världsdiabetesdagen duka upp den mängd sötsaker som årligen produceras åt en tvåbarnsfamilj på Mynttorget vid riksdagen:
60 kg choklad och godis, 173 liter läsk, 39 liter glass, 17 kg rån och småkakor, 19 kg mjukt kaffebröd, 8 kg bakelser, tårtor och sockerkakor, ungefär 37 liter saft och stilldrinks, och cirka 4 kg sötat chokladpulver och chokladsås.
En del slängs som torra bullar och avslagen läsk, men det mesta äts upp. För att få en hållbar livsstil och uppfylla Livsmedelsverkets rekommendationer behöver vi på befolkningsnivå ungefär halvera mängden sötsaker.
Kostfonden kommer att bjuda riksdagsledamöter och allmänhet till sitt kalas för att diskutera hur målet ska nås.
Kostfonden uppmanar politikerna att se till att mängden tillsatt socker märks ut på alla livsmedel. I näringsdeklarationen blandas idag tillsatt socker med naturligt socker från frukt, bär och grönsaker. En märkning skulle underlätta mer medvetna val.
Kostfonden är en ideell och oberoende insamlingsorganisation som grundades 2014 med målet att förebygga ohälsa. Fonden finansierar högkvalitativ kostforskning som kan bidra till ett etablera effektiva kostbehandlingar i vården. Hittills har Kostfonden finansierat studier på IBS, typ 1-diabetes, fetma och fettlever. Nu satsar man på typ 2‐diabetes.