23948sdkhjf

Superplast för bättre tandlagning

Forskare vid KTH har tagit fram ett superstarkt och biokompatibelt material som är mycket bättre än det som idag används för att laga tänder.

Materialet härstammar från forskarnas arbete med att ta fram ett benlim, och upptäckten har publicerats i Advanced Materials.

"Det nya materialet binder mycket starkare till tandemaljen än de material som används idag. Bindningsstyrkan har visat sig vara 160 procent högre. vilket innebär mindre risk för tandfyllnadslossning och färre besök hos tandläkaren, säger Michael Malkoch, professor i fiber- och polymerteknologi på KTH i ett pressmeddelande. Han är den som lett forskningsarbetet.

Teamet använder synligt ljus för att härda tvåkomponentslimmer baserade på triaziner (TATO). Till skillnad från tidigare limkoncept som utgått från tioler och alkener så är det nya materialet starkare.

Anledningen är att man utnyttjar alkyner som generar dubbelt så många bindningar som tidigare då man använde alkener. Det nya materialet är så hårt att man också kan designa skruvar och plattor till mänskliga implantat.

"Även om mer optimering kan göras så är materialet överlägset ur alla aspekter för att klara externa krafter vid användning som tandfyllnadsmedel, med också vid frakturer", säger Michael Malkoch.

Det är samma kostnad för det nya materialet som det befintliga, möjligen något lägre.

En annan positiv egenskap hos det nya materialet är att man slipper vissa tveksamma/besvärliga ämnen. Akrylater som ingår i dagens tandfyllnadsmaterial är allergena.

"Akrylater är kända att bidra till allergier, speciellt hos tandläkare. En annan ifrågasatt beståndsdel är bisfenol A som idag används i vissa tandfyllnadsmaterial eftersom ämnet ökar styrkan hos materialet", säger Michael Malkoch.

The Dawn of Thiol‐Yne Triazine Triones Thermosets as a New Material Platform Suited for Hard Tissue Repair

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.148