Äldre får för mycket läkemedel - låt industrin hjälpa äldrevården
Trots debatt och fler som får läkemedelsgenomgångar, fortsätter ökningen av antalet läkemedel till äldre. Det är förstås bra om sjuka människor får behandling. Men om läkemedel skrivs ut vanemässigt, utan uppföljning av livskvalitet och effekt, då är det inte bra.
Bland äldre över 75 år som bor på boende har var tredje mer än tio läkemedel. Det är en ökning med 6 procent från året innan. Av de äldre som fortfarande bor hemma och har hemtjänst, tar var fjärde mer än tio olika läkemedel. Det är inte bra.
Äldre har känsligare njurar och lever än spädbarn. Varannan över 80 år har så dåliga njurar att de borde betecknas som njursjuka, visade avhandling i våras från Lunds universitet. De klarar inte läkemedel, inte ens paracetamol som är standard i vården.
Sjuka människor ska få rätt läkemedel, men äldres läkemedel borde ges med ännu större precision. Att vara gammal och kognitivt nedsatt är tungt, men att dessutom vara illamående, ha yrsel, impotent och ännu sämre balans för att kroppen inte klarar av cocktailen av opioider, antidepressiva, lugnande medel, smärtstillande, blodtryckssänkande, blodfettssänkande, antipsykotiska och sömnmedel. Det är tortyr. Du dör inte, men du lever heller inte.
Vårdgivare, kommun och landsting, förena er nu med industrin för att stoppa överförskrivning. Släpp in tekniken som kan se helhet, orsak och verkan hos patienten. Utbilda och kommunicera viktig fakta, mellan alla grupper och då menar jag främst patient, vård, omsorg och industri. Akademin gör sitt jobb, men resultaten tar allt för lång tid att implementera. Den här gruppen har inte tid att vänta längre.
Källor: SCB, Läkemedel som kan öka fallrisken hos äldre 2018, Socialstyrelsen. Avhandling om njurhälsa hos äldre av läkaren Karin Werner.