23948sdkhjf

Lundabolag får EU-pengar för strokestudie

En halvmiljon i EU-medel får bolaget för att komma till kliniska fas II inom återhämtning efter stroke.

Sinntaxis i Lund har tilldelats 500 000 kronor från EU:s Horizon 2020-ramverksprogram SME instrument phase 1. Pengarna kommer bland annat användas till regulatoriskt arbete inför starten av en klinisk fas II-studie inom återhämtning efter stroke. Bolaget säkrade nyligen en exklusiv option till substansen AZD2066 som är utvecklad av Astrazeneca inom andra CNS-indikationer och ska användas i Sinntaxis utveckling.

Bolaget utvecklar en behandling för att hjälpa strokedrabbade patienter att återhämta hjärnfunktion. Det finns idag inte någon läkemedelsbehandling för att hjälpa strokepatienter återhämta förlorade funktioner i hjärnan. Patienterna är begränsade till rehabiliteringsterapi, framför allt fysioterapi och talterapi.

Sinntaxis har i preklinik validerat en läkemedelsklass som blockerar en nyckelreceptor i hjärnan och som underlättar inlärning. Bolaget har ansökt om ett patent som skyddar användning av denna klass, mGluR5 NAM, inom återhämtning efter stroke och planerar att starta en klinisk fas II-studie under 2020.

– Vi gläder oss över att ha belönats med detta bidrag från Horizon 2020. Det finns ett mycket stort medicinskt behov av att hjälpa de som överlever en stroke att återfå förlorade hjärnfunktioner och vårt arbete med sikte på att kliniskt utveckla det första läkemedlet för detta ändamål har börjat få uppmärksamhet, säger Michael Oredsson, vd på Sinntaxis.

Sinntaxis är medlem i Smile incubator i Lund och rönte i augusti framgångar i en tävling för uppstartsbolag i grenen bioteknik i EIT european health catapult.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096