KI:s genuscentrum hotat
Life Science Sweden frågade Karin Schenck-Gustafsson, professor i cardiologi och grundare av Centrum för genusmedicin, om hur allvarligt läget är för centrumbildningen.
Varför är ni nedläggningshotade?
– Karolinska Institutet och Stockholms läns landsting, SLL, som finansierat stor del av verksamheten drog in pengarna 2016. Därefter har vi drivit vidare med frivilligt arbete och donationspengar. Nu är de pengarna slut!
Är genusfrågan inte viktig längre i medicinen?
– Jo då, de vill att vi föreläser för blivande läkare, fysioterapeuter och sköterskor, men utan ersättning.
Vad gör ni på centrumet?
– Mycket undervisning, även internationellt, såsom samarbetet med NIH. Flera olika forskningsprojekt, bland annat om kvinnohjärtat. Könsskillnader i följande: läkemedel där vi byggt upp en databas som snart även är tillgänglig för allmänheten, aortas sjukdomar, kopplingen hjärt/kärl och reproduktion, rytmrubbningar hos kvinnor om hur de upplever dessa, vi har samlat 1000 kvinnor från juni i år, nu ska vi analysera tum- och bröst-EKG med hjälp av Coala där patienten får svar via sin mobilapp.
Vilket av det är viktigast för flest, alltså folkhälsomässigt?
– Allt! Speciellt hjärta och kärl kan vara på liv och död.
Vilka områden finns kvar att forska på inom kön och medicin?
– Hjärta och kärl, bland annat. Men också inom många andra områden såsom psykiatri, reumatiska sjukdomar och läkemedel. Varför behandlas kvinnor fortfarande sämre och varför är de inte med i studierna?
Vilka samarbetspartners och typ av stöd behöver ni?
– Förutom SLL och KI vill vi gärna ha stöd och samarbeten från industri och försäkringsområden. Vi behöver pengar för forskning och fortsatt arbete med undervisningen.
Om du hade mer pengar, vad skulle du vilja att ni satsade på då?
– En professur i genusmedicin samt en undervisningsansvarig.