23948sdkhjf

EU satsar på barnlöshet

Det svensk-danska projektet ReproUnion för specialiserade behandlingar av ofrivillig barnlöshet får förnyat stöd från bl a EU.

Med utgångspunkt i ett (ovanligt) starkt regionalt och tvärvetenskapligt samarbete har det svensk-danska projektet ReproUnion etablerat ett offentligt-privat partnerskap inom reproduktionsmedicin. Akademin, hälso-och sjukvården och läkemedelsindustrin samarbetar för att kunna erbjuda alla patienter i Öresundsregionen som drabbas av ofrivillig barnlöshet högspecialiserade behandlingar.

Budgeten för det nya ReproUnion-projektet (ReproUnion 2.0) är drygt 6,5 miljoner euro – se nedan. Målet är att samla krafterna för att öka kunskapen om ofrivillig barnlöshet samt underliggande reproduktiva sjukdomar.

I ReproUnion.2 har fem framtida utmaningar identifierats som beskrivs enligt följande: 1. Förbättring av manlig fertilitet. 2. Optimering av reproduktionsbehandling av infertila par. 3. Bevarad kvinnlig ovariefunktion. 4. Prevention av infertilitetsrelaterad morbiditet. 5. Förebyggande upplysningsinsatser för att stödja familjebildning och förhindra reproduktiva sjukdomar.

Ambitionen är att kunna locka världsledande forskare till regionen och projektet.

"Vi är fantastiskt glada för att det unika samarbetet inom ReproUnion kan fortsätta minst 3 år till tack vare det ekonomiska stödet från Interreg, regionerna Skåne och Hovedstaden samt Ferring Pharmaceuticals. I den kommande perioden kommer vi – i samarbete med ledande amerikanska och europeiska universitet - att satsa på de stora utmaningarna inom reproduktionsmedicin", säger Aleksander Giwercman, professor i reproduktionsmedicin vid Lunds Universitet i ett pressmeddelande.

Under kommande treårsperiod fokuseras arbetet på att bygga upp en organisationsmodell för arbetet, att utarbeta en forskningsstrategi, definiera de enskilda reproduktionsmedicinska utmaningarna och etablera multidisciplinära forskningsteam i samarbete med ledande internationella forskningsmiljöer samt stärka kunskapsnivån genom utbildningssamarbeten mellan regionens universitet.

När projektet avslutas ska man kunna presentera en strategi för hur framtidens reproduktiva utmaningar ska mötas.

ReproUnion startade 2015 och har sin grund i två tidigare projekt, ReproSund och ReproHigh.

ReproUnion är ett samarbete mellan Region Skåne, Region Hovedstaden, Region Själland, Lunds Universitet, Köpenhamns Universitet, Ferring Pharmaceuticals och Medicon Valley Alliance.

Det omfattar 24 forskningsprojekt fördelade på 14 forskningsenheter i Öresundsregionen.

Finansiering av ReproUnion 2.0:

Interreg V Öresund-Kattegatt-Skagerrak: 3,320 miljoner euro

Region Skåne: 1,12 miljoner euro

Region Hovedstaden: 0,7 miljoner euro

Ferring Pharmaceuticals: 1,5 miljoner euro

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.267