23948sdkhjf

Dags för kraftfulla satsningar

Sverige har alla förutsättningar för att kunna växa till en av Europas starkaste life science-nationer, skriver Anders Blanck, vd för Lif.

Sedan i våras finns ett kontor för life science på plats i regeringskansliet, lett av Jenni Nordborg och bemannat av tjänstemän som delar sin tid mellan kontoret och närings-, social- och utbildningsdepartementen. De ska snart lägga fram den nationella strategin. De tre huvudspåren i den så kallade Färdplanen är digitala hälso- och vårddata, precisionsmedicin, och framtidens hälso- och sjukvård integrerad med forskning och innovation.

Det är en bra start och områdena känns väl valda utifrån de utmaningar Sverige står inför. Ska vi behålla och förstärka vår position måste vi bjuda till. Många av våra grannländer satsar i nuläget stort på att förbättra sina ekosystem. En lång rad andra europeiska länder har också tagit fram nationella strategier, och ännu är fler är på väg. Life science ses helt enkelt som en nyckelsektor för framtidens hälsa och välstånd.

Men det är inte utan oro jag blickar framåt. Vi har nu inlett en ny mandatperiod som av allt att döma kommer att präglas av ständiga förhandlingar och kohandel mellan de politiska partierna i riksdagen. Då är risken uppenbar att resultatet blir urvattnade beslut, och att nödvändiga reformer skjuts på framtiden. Det har vi helt enkelt inte råd med.

Under de senaste åren har regeringen gjort omfattande insatser för att stärka Sverige som life science-nation. Viktiga åtgärder har varit inrättandet av en särskild samordnare och ett strategiskt samverkansprogram. Ännu viktigare är att vi nu har ett kontor och det är något som vi inom läkemedelsbranschenefterfrågat. Bra så.

För oss som arbetar inom sektorn är det uppenbart att det finns ett stort samhällsekonomiskt värde av att Sverige växer inom Life Science. En växande Life Science-sektor ger fler och större investeringar från globala företag, ökad efterfrågan på arbetskraft med hög kompetens, mer samverkan med den akademiska forskningen, högre exportintäkter, betydande skatteintäkter, samt leder till högre kompetens och bättre kvalitet inom hälso- och sjukvården. På köpet får vi bättre behandlingar och förbättrad hälsa för den svenska befolkningen.

Givet allt detta borde det rimligen inte finnas några partipolitiska skillnader vad gäller ambitionen att Sverige ska bli en allt starkare Life Science-nation. Under mandatperioden måste en ny regering därför ytterligare intensifiera arbetet för att stärka Life Science-sektorn.

Vi har helt enkelt inte råd att vänta längre. Vi behöver få strategin och vi behöver fatta beslut om en rad kraftfulla och internationellt konkurrenskraftiga åtgärder som stödjer tillväxt. Vi behöver ett life science-kontor med tydligt mandat och tillräckliga resurser för att vara en motor och koordinator för att både driva på och samordna åtgärder inom alla de olika politikområden som berörs: näringsliv, skatter, forskning, teknik, hälso- och sjukvård, regionalpolitiska frågor.

För mig är det uppenbart att det endast är staten via regering, riksdag och myndigheter som kan ta det övergripande ansvaret för att ekosystemet runt Life Science ska fungera, och fungera bättre än det gör idag. Därför är det så viktigt att vi nu äntligen fått ett tvärdepartementalt kontor på plats i Regeringskansliet. Men nu gäller det att alla aktörer inom sektorn ger fullt stöd åt arbetet med en nationell Life Science-strategi så att vi kan ta oss vidare från utredningar, via en strategi till konkreta åtgärder för tillväxt inom denna ack så viktiga framtidssektor.

Läs mer om: Lif
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078