23948sdkhjf

Skärpt lag mot organhandel föreslås

Sverige bör tillträda Europarådskonventionen mot handel med mänskliga organ föreslår utredaren.

Donationsutredningen har i dag överlämnat delbetänkandet Santiagokonventionen mot organhandel till socialminister Annika Strandhäll. Utredaren Sten Heckscher föreslår att Sverige ska tillträda Europarådskonventionen mot handel med mänskliga organ, Santiagokonventionen. Det kräver vissa lagändringar.

– Handel med mänskliga organ kan vara ett cyniskt utnyttjande av svaga och fattiga. Det krävs internationellt samarbete för att komma åt det, säger Sten Heckscher, särskild utredare i en kommentar.

– Det är viktigt att Sverige tillsammans med övriga Europa tar krafttag mot olaglig och etiskt förfärlig organhandel. Utredningen ger Sverige en grund för införande enligt Europarådskonventionen mot handel med organ, säger socialminister Annika Strandhäll.

Sverige har redan i dag en bestämmelse som straffbelägger handel med mänskliga organ. För att Sverige fullt ut ska leva upp till konventionens krav anser utredaren Sten Heckscher, före detta justitieråd och ordförande i Högsta förvaltningsdomstolen, att det straffbara området bör utökas. Till exempel ska det vara straffbart att använda ett mänskligt organ, om man insett att organet tagits till vara utan samtycke.

Vidare föreslås bland annat att bestämmelsen som straffbelägger handel med organ även ska omfatta försök till brott.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 september 2020. Utredningen lämnar sitt slutbetänkande i maj 2019.

Sten Heckscher fick uppdrage av regeringen i mars 2018. Han har att lång erfarenhet av utredningsarbete, inte minst inom hälso- och sjukvården där han har utrett Paolo Macchiarinis transplantationer av konstgjorda luftstrupar för Karolinska institutet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078