23948sdkhjf

Hopp för migränpatienter

Patienter med svår kronisk migrän kan vara aktuella för att pröva det nya migränläkemedlet Aimovig som sedan årsskiftet ingår i läkemedelsförmånen.

Patienter med svår kronisk migrän som tidigare prövat och inte haft effekt av andra förebyggande behandlingar kan vara aktuella för att pröva det nya migränläkemedlet Aimovig (erenumab). Förskrivning av Aimovig ska ske av specialistläkare och det är viktigt att behandlingen utvärderas och avslutas vid utebliven effekt. Den rekommendationen ger NT-rådet till regionerna idag.

Erenumab ingår från och med i år i läkemedelsförmånen för patienter med kronisk migrän som efter optimerad behandling inte har haft effekt av eller tolererat minst två olika profylaktiska läkemedelsbehandlingar.

– I Sverige antas över en miljon människor ha någon form av migrän men vi räknar med att omkring 2 000 patienter är aktuella för behandling med erenumab. Det är därför väldigt viktigt att införandet av det här läkemedlet sker på ett ordnat sätt i alla landets regioner, så att det verkligen används av de patienter där det är kostnadseffektivt. Alltså där det ger stor nytta till en rimlig kostnad, säger Gerd Lärfars, ordförande i NT-rådet i ett pressmeddelande.

Förskrivningen bör göras av neurolog eller specialistläkare verksam vid en klinik som är specialiserad på behandling av svår migrän. All användning ska även utvärderas efter tre månader. Om det då visar sig att antalet migrändagar per månad har minskat med mindre än 30 procent ska behandlingen avslutas. För att få kontroll på detta behöver patienten föra migrändagbok och behandlingen ska även registreras i kvalitetsregistret Neuroregistret. Även patienter som får god effekt av erenumab bör pröva att avsluta behandlingen efter 12 till 18 månader eftersom migrän ofta går i cykler och det kanske inte längre finns ett behov av att fortsätta.

– Vi arbetar för att användningen ska ske rättvist och jämlikt över landet och därför kommer vi även att följa upp användningen på nationell nivå varje månad. Det gör vi i samarbete med det nationella programområdet för nervsystemets sjukdomar och Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, säger Gerd Lärfars.

Rådet för nya terapier, NT-rådet, är en expertgrupp med representanter för Sveriges landsting och regioner. NT-rådet har mandat att ge rekommendationer till landstingen om användning av vissa nya läkemedel, oftast sådana som används på sjukhus. Målsättningen är en rättvis, jämlik och ändamålsenlig läkemedelsanvändning för alla patienter i hela landet där våra gemensamma resurser för läkemedel används på bästa sätt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.086