23948sdkhjf

Här testas tekniker för framtidens tillverkning

Biologiska läkemedel är världens snabbast växande klass av läkemedel. Sverige vill hänga på. Men då räcker det inte med innovativa molekyler. Vi måste bli bra på tillverkning också. Nu ökar chanserna för detta då Testa center vid GE Healthcare i Uppsala slagit upp portarna.

I ett samarbete mellan regeringen och GE healthcare har det nya innovationscentret Testa center blivit verklighet. Genom innovationscenter ska fler få tillgång till den utrustning som behövs för att utveckla biologiska läkemedel. Testbädden ska verka för att öka kommersialiseringen av ny teknik och stödja tillväxt- och tillverkningsförmågan inom life science. Centret är byggt för verifiering av digitala, tekniska och biologiska innovationer i en autentisk produktionsmiljö och centret hjälper organisationer att uppnå ett tids- och kostnadseffektivt sätt att reducera risken att säkra industriell proof-of-concept.

– För att stödja life sceince i Sverige behövs ett ställe där man kan testa sin produkter och minska tröskel för bolagen att komma vidare. Detta är testbädden designad för. Här kommer man både kunna arbeta med projekt av biologisk karaktär, som att pröva att skala upp tillverkningen. Men man kan även testa innovationer inom digital teknik, förklarar Lotta Ljungqvist vd GE Norden och vd för Testa center.

Regeringen har investerat 100 miljoner kronor i Testa centret och GE healthcare har i sin tur investerat runt 45 miljoner. Andra sponsorer är Swelife, Region Uppsala, Uppsalabio, Tillväxtverket och stiftelsen för samverkan mellan universiteten i Uppsala, näringsliv och samhälle.

I den nyuppförda byggnaden på 2500 kvadratmeter finns fyra bioprocesslaboratorier och ett tekniklaboratorium. Ett av bioprocesslaboratorierna har en säkerhetsnivå som är anpassad för hantering av virus och vacciner. Här kan bolag från och med nu hyra in sig under kortare eller längre perioder. Kostnaden för bolagen är 60 000 kronor per vecka. Då får de tillgång till all utrustning och till den supportpersonal som finns knuten till testbädden. Fem personer som kan all utrustning kommer att finnas tillgängliga för bolagen att nyttja.

Men det är inte bara företag som är välkomna hit. Även akademin är en välkommen hyresgäst – men då till en något reducerad kostnad.

– Det finns två klasser som kommer in i centret, en ekonomisk och en icke-ekonomisk, och akademin hör till den icke-ekonomiska och prisbilden ser lite annorlunda utr för dem, förklarar Jesper Hedberg, verksamhetschef på centret.

Testa center drivs och ägs av GE healthcare men det är en icke-vinstdrivande verksamhet. Intäkterna från de som hyr in sig ska går till personalkostnader och att hålla testbädden i bästa skick. En beläggning på 75-80 procent räknar GE healthcare med och det ska räcka för att få verksamheten att gå runt och blir det ett överskott så återinvesteras de i verksamheten. Men det finns givetvis vinster för GE healthcare.

– Vi kommer själva att utnyttja centret i vår forskningsverksamhet. Dessutom ser vi att möjligheterna till utbyte och input från innovatörer och entreprenörer som kommer hit är goda för oss. Vi hoppas också kunna knyta kontakter för framtida rekryteringar för oss när vi söker olika kompetenser, säger Lotta Ljungqvist.

Men de immateriella rättigheterna behålls fullt och helt av projektägarna själva.

Förutom att verka för att öka bolagens kunskaper om tillverkning och chanser till tillväxt är centret viktigt för utbildning.

– En del kurser kan omgående lägga moment här. Vi kan också starta nya kurser i storskalig produktion, säger Anders Malmberg, prorektor vid Uppsala universitet.

Även Lotta Ljungqvist framhåller centrets viktiga roll i utbildningen.

– Universiteten har svårt att hänga med för det handlar om så pass dyr utrustning. Nu kan de betala när de nyttjar utrustningen istället.

Det är inte bara svenska bolag som har möjlighet att förlägga projekt här. Även utländska bolag är välkomna och urvalsprocessen av vilka som får möjlighet att hyra in sig sköts externt av Uppsala Bio.

– Den externa utvärderingsgruppen värderar projekten utifrån vissa i förväg uppsatta kriterier, bland annat tittar man på vilka projekt som har mest nytta av att vara här, förklarar Jesper Hedberg.

Första hyresgästen är redan klar. Bioteknikbolaget Biolamina flyttar snart in för att driva ett projekt i centret. Snart skalas tillverkningen upp.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078