23948sdkhjf

Är nytt antibiotikaalternativ på spåren

Tuberkulos är världens mest spridda infektionssjukdom och antalet antibiotikaresistenta bakterier ökar. Nu tror sig forskare vara en ny läkemedelskandidat på spåren.

Forskare vid Lunds universitet och bland annat Imperial College i London tror sig nu vara en ny läkemedelskandidat på spåren. Det skriver Lunds universitet i ett pressmeddealnde. De har funnit att den antimikrobiella peptiden NZX snabbt och effektivt dödar tbc-bakterier. Upptäckten av peptiden som en möjlig framtida antibiotika gjordes när forskarna screenade olika antimikrobiella peptiders förmåga att hindra tillväxten av tuberkulosbakterien Mycobacterium tuberculosis. Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Tuberculosis.

Forskningen är huvudsakligen baserade på celldata dvs den genomfördes på mänskliga celler i provrör och verifierades sedan i djurmodeller på möss.

– Även om steget från möss till människor är lång, så hyser vi stort hopp om framtida patientstudier eftersom de verifierade resultaten i djurstudierna var så tydliga, säger Gabriela Godaly i ett pressmeddelande.

Dagens botemedel mot tbc är antibiotika, men patienterna måste ofta ges flera behandlingar under lång tid. Även i de fall då tbc går att behandla är det en komplicerad och lång process som innefattar flera läkemedel. För resistenta tuberkulosbakterier kan det behövas över två års behandling.

– Trots den långa behandlingstiden lyckades man förra året bara rädda 54 procent av de patienter som hade antibiotikaresistenta bakterier. Behovet av alternativa behandlingar för att förhindra spridning och minska dödligheten i sjukdomen är alltså mycket stort, kommenterar Gabriela Godaly.

Antimikrobiella peptider har dykt upp som intressanta alternativ i jakten på nya läkemedel. Sådana peptider produceras av alla organismer, från däggdjur till växter. De fungerar som naturens egna antibiotika då de dödar bakterier snabbt och skulle fungera som antibiotika även för människor.

Peptiden som Gabriela Godaly och hennes kollegor undersökt kommer från den lilla svampen svart vårskål.

– När vi undersökte olika peptider hittade vi NZX, som inte är giftig för våra celler och som dödar tuberkulosbakterier även vid låga koncentrationer. Peptiden förhindrade även lungskada vid tuberkulosinfektion, säger Gabriela Godaly, universitetslektor vid Institutionen för laboratoriemedicin vid Lunds universitet som lett forskningen.

För att NZX eventuellt ska kunna användas som framtida antibiotika är forskarna tvungna att optimera dess egenskaper. De studerar hur NZX fungerar mot tuberkulosbakterier tillsammans med dagens antibiotika (rifampicin, isoniazid, pyrazinamide, ethambutol och streptomycin) i hopp om att kunna korta TBC-behandlingen.

– Vi kunde visa att NZX verkar mot flera kliniska stammar av tuberkulosbakterier. Den terapeutiska potentialen hos petiden stöds ytterligare i djurmodeller där NZX signifikant minskade bakteriemängden efter endast fem dagars behandling, säger Gabriela Godalay och fortsätter;

– Men som alltid med grundforskning krävs ytterligare bekräftande studier innan man kan gå vidare till kliniska studier, men vi tror definitivt att våra data för NZX-peptiden potential är lovande inför enframtida behandling mot tuberkulos.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078