Hallå där Kristina von Sydow!
I lördags trädde den nya EU-lagen om säkra läkemedel i kraft. Det handlar om ett nytt EU-gemensamt regelverk för säkerhetsdetaljer på läkemedelsförpackningar. Målet är en ökad spårbarhet för läkemedel genom hela distributionskedjan som leder till ännu säkrare läkemedel. I Sverige sköts arbetet av e-verifikation i Sverige, E-vis, med vd Kristina von Sydow i spetsen:
I helgen började det nya regelverket att gälla. Hur hade det gått?
– Starten för e-verifikation har gått utomordentligt bra utifrån det vi sett. Redan under slutet av förra veckan verkar de flesta apotek kopplat upp sig – och helgen har därför flutit på bra. Vi har inte fått rapporter om problem utan starten har flutit på bra.
Säkerhetsdetaljerna ska se likadana ut i hela EU och består av två delar. Den ena delen är en säkerhetsförsegling som gör det möjligt att se om förpackningen har varit öppnad. Den andra delen är en tvådimensionell kod (2D-kod) som innehåller unik information om varje enskild förpackning. Den unika koden lagras i en databas och verifiering av varje förpackning ska göras i samband med att läkemedlet expedieras på apoteket.
Säkerhetsdetaljerna ska, med vissa undantag, finnas på förpackningarna för receptbelagda humanläkemedel och på förpackningarna för några receptfria humanläkemedel.
På sikt kommer systemet att omfatta mer än 100 miljoner förpackningar i Sverige. Förpackningar som kommit ut på marknaden före den 9 februari 2019, då regelverket trädde i kraft, kan sakna säkerhetsdetaljer men får säljas till och med utgångsdatumet som anges på förpackningarna.
Ni har pratat om en mjukstart för systemet. Finns det ett satt datum då ”inskolningen” är över?
– E-vis kommer under de kommande veckorna utvärdera systemet och signalerna från systemet. Vi kommer att ha en fortsatt tät dialog med övriga intressenter inom läkemedelsdistributionskedjan för att ta beslut om att mjukstarten eller ”hyper care perioden” kan avslutas.
När kommer första uppföljningen på hur systemet fungerar i Sverige?
– Vi har precis börjat tittat på hur systemet fungerar i verkligheten. Även här kommer vi ha fortsatt tät dialog med övriga intressenter inom läkemedelsdistributionskedjan kring vad och hur systemet ska följas upp. Tillsammans kommer vi att komma överens om hur uppföljningen ska göras och hur resultatet kan delas.