23948sdkhjf

”Sverige är annorlunda på flera sätt”

Branschen saknar kompetens, samtidigt som det går arbetslösa akademiker i landet. Nu får de hjälp att finna varandra. Khady Ndoye från Senegal går Handelshögskolans program och valde praktik på Triolab.

Det är slutet av året och på Triolabs kontor serveras lussebillar och kaffe. Fika. Det var en av kulturspecifika managementstrategier, eller utmaningar, som Khady Ndoye har fått lära sig om på Handelshögskolan.

– Fika, det gjorde vi inte i Tyskland! Här sitter vi och fikar med chefen och mycket av företagets till synes mindre problem löses runt fikabordet, väldigt intressant fenomen, säger Khady Ndoye.

Projektet Ramp startades av Handelshögsskolan i Stockholm för att ta hand om det kompetenstillskott som den stora flyktingströmmen under 2015 innebar för Sverige. Det är en kombinerad utbildning med praktik.

Att inte kunna språket är ett av hindren som försvårar steget in på arbetsmarknaden, men det finns fler. Kulturella skillnader och brist på kontakter kan också vara oöverstigliga hinder. I programmet Ramp hanteras allt. Det är både en klassisk managementutbildning, men med inslag av specifik språkundervisning och kurser i svensk arbetsplatskultur.

– Jag har jobbat i Frankrike, Tyskland och Senegal, men Sverige är annorlunda på flera sätt.

Hur skiljer sig Sverige?

– Det kan ibland vara svårt att ta beslut märker jag. I andra länder fattas ett beslut snabbt av ledningen. Sedan märker jag här att när väl beslutet är fattat, går implementeringen snabbare. Alla är redan med på vad som ska göras, säger Khady Ndoye.

Khady Ndoye kom till Sverige för fyra år sedan med man och två barn. Hemifrån Senegal har hon en sjuksköterskeutbildning, och blev sedan specialistsjuksköterska i Tyskland. Nu går hon vidare till en master i ekonomi och management. Hon pratar tyska, franska, engelska och nu svenska.

Inom Ramp har Ndoye fått lära sig att många svenska företag har platta organisationer och att chefer är mer tillgängliga för sina anställda. Att det går bra att ställa frågor.

– Svenska är absolut viktigt, vi måste prata flytande svenska, engelska är bra ett tag men för att arbeta på en svensk arbetsplats behöver man kunna svenska.

Utbildningen kombineras med praktik. Under tre veckor i månaden i nio månader praktiserar Khady Ndoye på Triolab, ett företag som levererar diagnostik- och analysutrustning till vård och veterinärkliniker. Det blir en dörröppnare, men också för företaget.

– Vi lär oss så mycket, om hela världen. Det känns viktigt att kunna bidra till en liten del av integrationen, men också viktigt för företaget att ha en mångfald och vi får lära oss så mycket om Kadhys kultur, säger Anna Bergström, vd på Triolab.

I juni är utbildningen färdig.

Vad kommer du att arbeta med tror du?

– Inom industrin, kanske inom bistånd eller välgörenhet under en period i livet. Vården är bra att ha som erfarenhet, men jag är färdig med det som det känns nu.

Trivs du i Sverige?

– Ja. Sverige är mitt land nu, det här är ett land för kvinnor och barn, det finns inte bättre.

FAKTA – Ramp

Ramp står för Rapid Acceleration Management Program och är ett program som startades på Handelshögskolan i Stockholm 2016.

  • Ramp ger ett snabbspår in på den svenska arbetsmarknaden och riktar sig till akademiker från utomeuropeiska länder.
  • Syftet är att öka mångfalden inom svenskt näringsliv och stärka svensk konkurrenskraft genom en mer inkluderande samhällsutveckling.
  • Utbildningen pågår under ett år och innehåller tio veckors managementutbildning och praktikplats på ett företag verksamt i Sverige.
  • Antagningskriterierna är tuffa och deltagarnas antas genom internationellt erkända tester såsom TOEFL och GMAT.
  • Finansiärer av satsningen är SEB, Nordea och Vinnova, och rådgivning ges från bland andra JKL och Assessio.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063