23948sdkhjf

Bortfall i studier kan få lösning

Studier om den åldrande hjärnan bedrivs ofta över långa tidsperioder, och bortfall bland deltagarna kan ge missvisande resultat. Ny forskning vid Umeå universitet kan ha hittat en lösning på problemet.

En av utmaningarna i åldrandeforskning är att undersöka hur hjärnan utvecklas hos äldre, och vilka förändringar i hjärnan som kan ligga bakom ett försämrat minne. För att utforska åldrandets skeenden följer forskare försökspersoners hälsa vid flera tillfällen under lång tid i så kallade longitudinella studier.

Tetiana Gorbach fokuserar i en ny avhandling i statistik vid Umeå universitet på att utveckla och tillämpa metoder för att undvika snedvridning av resultaten från longitudinella studier med bortfall.

Tillämpning av metoderna sker på Betulaprojektet, en studie av åldrande som sedan 1988 bedrivs vid Umeå universitet. Alla deltagare i studien har inte medverkat under hela perioden, vilket är naturligt i studier som genomförs under en lång tid. Detta faktum gör dock dataanalysen svårare, eftersom hälsoläget hos dem som faller bort kan skilja sig från det hos dem som fortsätter sitt deltagande i studien.

I sin avhandling utvecklade Tetiana Gorbach metoder för att analysera den typen av ofullständiga data, och undersökte även förändringar i hjärnans struktur och funktion samt minnet i åldrandeprocessen. Resultaten visade att det finns ett samband mellan minskad volym av grå substans i hippocampus och försämring av det episodiska minnet över tid.

– Resultaten visar på att en nyckel till att bibehålla det episodiska långtidsminnet ligger i ett bibehållet hippocampus/hjärnans mediala temporallob (MTL), säger Tetiana Gorbach i ett pressmeddelande från Umeå universitet.

Tetiana Gorbachs avhandling bidrar till förståelsen av åldrandeprocessen och ger nya verktyg för att analysera ofullständiga data från longitudinella studier.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.449