23948sdkhjf

Alligator är i gång

Första patienten i bioteknikbolaget Alligator bioscience fas I-studie har doserats.

I slutet på förra året fick bioteknikbolaget sin fas I-studie godkänd. I denna doseskaleringsstudie ska bolaget kandidat ATOR-1015 testas.

Läkemedelskandidaten är en speciell antikropp avsedd för immunterapi.

– Vi är först i världen med detta koncept, en tumörlokaliserande CTLA-4-antikropp. Även om målmolekylen tidigare bekräftats effektiv har användningen av CTLA-4-blockerare hittills begränsats av allvarliga biverkningar, kommenterade då bolagets vd Per Norlén.

Studien ska genomföras i Sverige och Danmark och 53 patienter ingå. Nu meddelar bolaget att den första patienten framgångsrikt har doserats med läkemedelskandidaten.

Det primära målet med studien är att undersöka säkerhet och tolerabilitet och att fastställa den rekommenderade dosen för efterföljande fas II-studier. Resultaten förväntas under andra halvåret 2020.

– Jag kan med tillfredsställelse konstatera att ATOR-1015 är den första bispecifika tumörlokaliserande CTLA-4-antikroppen som någonsin har testats i klinik. Alligator intar härmed en tätposition i ett mycket hett forskningsområde. Även om immunaktivering genom CTLA-4 visat imponerande effekt i flera cancerformer är den samtidigt förknippad med svåra biverkningar, säger vd Per Norlén.

Bolaget har även inlett preklinisk utveckling av kandidaten ATOR-1144 vilket Cecilia Hofvander, director IR & communications på Alligator berättade mer om i höstas.

I augusti 2015 skapade bolaget stora rubriker då ett miljardavtal tecknades med Johnson and Johnson-bolaget Janssen biotech. Affären rörde en exklusiv licens till Alligators antikropp ADC-1013 som sammantaget med inledande betalning, milstolpsersättningar och royalties kunde vara värd sex miljarder kronor för Alligator. Bolaget börsnoterades i november 2016. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093