Mäktigast i medtechvärlden 2019
1. Åsa Steinsaphir brukarinflytandesamordnare inom psykiatrin. Läs intervjun med Åsa Steinsaphir här.
2. Jenni Nordborg har fått en regering att rapportera till och nu väntas aktion. Halvtid är hon fortsatt chef på heltid för Hälsa på Vinnova och har även där en viktig roll att fylla. Huvuduppdraget är att öka innovationstakten i hälso- och sjukvården, öka antalet kliniska prövningar i Sverige och få igång samarbetet kring kvalitetsregistren och de nationella biobankerna. Fler internationella investeringar i svensk sjukvårdsindustri trängs också på Nordborg bord.
3. Göran Stiernstedt, är läkaren som får i uppgift att lösa de svåraste uppdragen i Svensk sjukvård, utan att någon förväntar sig en lösning. Inte på grund av utredaren, utan för att uppdragen är politiskt omöjliga att lösa.
Redan förrförra regeringen lät Stiernstedt utreda, liksom förra och nuvarande. Vinster i vården, bemanningsföretagen och ojämlikheten är några av de frågor “utredningsparkerats”. Stiernstedt har också ett starkt verkligt inflytande. Han är den enda med en möjlig lösning på vart och ett av problemen i vården och kommer vara en vårdens Sherlock Holmes. Dessutom utvecklar han vården i styrelserna för Danderyds sjukhus, Karolinska Institutet, Södersjukhuset, Södertälje och Norrtälje sjukhus.
4. Daniel Forslund (L) var första innovationslandstingsrådet i landet och nu får han utökat ansvar för framtiden i landets största landsting. Nyligen blev Forslund ordförande för ett Innovations- och utvecklingsutskott, vice ordförande för Forskningsberedningen och ledamot av Region Stockholms styrelse. Han ansvarar för landstingets arbete med digitalisering, innovation och utveckling, men också vårdens kvalitetsregister, hanteringen av hälsodata, vårdexport och samarbetet med den dynamiska life science-sektorn i Stockholmsregionen. Forslund är en genomförare.
5. Ann-Marie Wennberg Larkö, sjukhusdirektör Sahlgrenska Universitetssjukhuset, har under året fått försvara varför sjukvården måste moderniseras. Teknik och innovationer måste delvis ersätta vårdplatser och personal om framtidens vård ska räcka för alla, är hennes budskap. – Om vi fortsätter som i dag kommer vi inte att räcka till. Våra medarbetare kan inte springa fortare. Vården måste utvecklas. Exempelvis går den medicinska utvecklingen framåt så att vi kan göra fler och fler operationer i dagkirurgi. Ingreppen blir mindre och patienterna kan oftare gå hem samma dag, förklarar hon i en intervju med GT.
6. Heidi Stensmyren är ordförande i Sveriges Läkarförbund och har under året ökat sin makt med stark satsning på förbundets digitala kanaler. Ingen ska kunna missa att förbundet jobbar för den moderna läkarens sak, med krav om fortbildning och möjligheten att lista sig hos en läkare, snarare än hos primärvården.
7. Henrik Grönberg öppnar ögonen för de genetiska cancerformerna. Han är professor på Karolinska Institutet och har varit verksam på många håll i landet, bland annat vid Norrlands universitetssjukhus, Umeå och Johns Hopkins sjukhus. Nu förs han projekt Stockholm 3 ut i alla nordiska länder för att med ett blodprov hitta aggressiv prostatacancer hos drabbade män innan de fått symtom.
8. Kenneth Backgård är partiledare i Sjukvårdspartiet som fick 70 procent av rösterna i Norrbottens val till landstinget. De lovar nu kortare väntetider, kortare restider för exempelvis röntgen, bättre rehabilitering efter stroke och fortsatt mammografi-screening i hela regionen.
9. Maja Fjaestad är ny statssekreterare på Socialdepartementet, men inte ny inom medtech. Hon har tidigare haft samma uppdrag hos framtidsministern och fick då insyn i den digitalisering som vård och samhälle genomgår nu. Fjaestad har en forskarbakgrund inom teknikhistoria, från KTH, MIT i Boston och Max Planck-institutet i Berlin. Nu ansvarar hon för funktionshinderspolitik, folkhälsa och ehälsa. Ska också samordna den medicinska forskningen. Nära samarbete med life science-kontoret.
10. Tobias Perdahl är specialistläkare i internmedicin och verksamhetschef på Doktor24. Med sin initierade Vårdmaktspod och breda kunskap som läkare i den vanliga vården, har han en kommunikativ fördel när det handlar om att bemöta kritik och oro inför de nya digitala vårdcentralerna.
11. Maria Strømme är forskare i nanoteknologi vid Uppsala universitet med en vision om att förändra världen. Hon har ideella öppna föreläsningar om nya material och driver företaget Disruptive materials som bland annat utvecklat nya ämnet Upsalite.
12. Carolina Wallenius, har fått Sveriges digitalisering av sjukvården på sitt bord. Som chef för journalleverantören Cerner ska hon se till att personal och patienter i Region Skåne och Västra Götalandsregionen får en informationshantering i världsklass.
13. Peter Graf, vd för Tiohundra, Norrtälje, har fullföljt sin viktigaste insats. Att visa att samverkan mellan landsting och kommun är möjlig och att digitalisering är en avgörande faktor. Nu för han budskapet vidare.
14. Lena Hallengren (S) har nyligen utsetts till socialminister och ska leda den nationella utvecklingen av sjukvården. Bland annat tar hon nu över den nationella e-hälsovisionen, där Sverige ska bli bäst i världen på e-hälsa fram till 2025. Hallengren är lärare i botten och har varit barn- äldre- och jämställdhetsminister i den förra Socialdemokratiska regeringen och får nu förnyat förtroende. Under förrförra mandatperioden var hon vice ordförande i socialutskottet.
15. Lena Larsson är upphandlingschef i Region Jämtland Härjedalen och nybliven ordförande för Landstingsnätverket för upphandling, LfU. En viktig position att väl förvalta.
16. Stanley Holsteiner är chef för programkontoret och ansvarig för flytten och inredningen i den nya byggnaden för Karolinska universitetssjukhuset.
17. Lise Lidbäck, är en aktiv förbundsordförande på Neuroförbundet som på ett pedagogiskt och vänligt sätt kan förklara vad det är att ha en tillgänglig vård på patientens villkor.
18. Karin Båtelson är neurofysiolog på Sahlgrenska, Sjukhusläkarnas ordförande, vice ordförande i Läkarförbundet och första kvinnan i den europeiska organisationen AEMH, för läkare och chefer på sjukhus. Bra plattform, orädd när hon klagar på minskningen av läkare på höga chefsposter eller bristen på vårdplatser, och kommunikativ.
19. Charlotta Gummesson är vd för Sahlgrenska science park och en viktig nod i Västsveriges vårdindustri.
20. Jesper Rönndahl, programledaren för humorprogrammet Svenska Nyheter, utmanade folket att anmäla sig till Donationsregistret, snabbare än honom och hans gäst i studion, nyhetsreportern Elisabet Höglund. Det gav 18 500 nya donatorer över en helg. Själv är han dock inte nöjd ännu, utan ställer ett högre mål för Sverige. – Det är 100 procent, eller det är 99 procent för det är alltid någon knasboll som inte vill vara med, säger han till Svt:s egen reporter.
Läs mer: Maktlistan 2019: plats 21-60
Läs mer: Maktlistan 2019: plats 61-100
Läs mer: Så här gjorde vi maktlistan 2019