23948sdkhjf

Får pengar från Vinnova för att skapa nytt

Life science-företaget Inficure bio har beviljats miljonbelopp från Vinnova, som stöd till företagets produktutveckling.

Umeåbaserade Inficure bio sitter på Umeå biotech incubator och har tagit fram en modell som underlättar för läkemedelsföretag att snabbare och billigare testa framtida läkemedel mot fibros, alltså uppkomsten av ärrvävnad i organ. Ärrvävnad uppkommer när organet skadas och en vanlig orsak till organskada är inflammation i vävnaden. Att fibros uppstår är inget problem i sig, men om det bli för mycket i organet kommer det att sluta fungera. Fibros kan till exempel uppstå vid fettlever, då ständiga inflammationer skapar större mängder fibros i levern.

– Fibros bidrar till drygt 40 procent av alla dödsfall i västvärlden och det finns ännu inga effektiva läkemedel mot fibros på marknaden. Med vår modell kan vi bidra till att läkemedelsföretagen snabbare kan ta fram behandlingar mot fibros, kommenterar Sofia Mayans, som grundat Inficure bio tillsammans med Dan Holmberg.

Nu har bolaget fått två miljoner kronor från Vinnovas program Innovationsprojekt i företag. Där har 43 små och medelstora företag med stor kommersiell potential fått dela på 60 miljoner kronor.

– Vi är det enda företaget i Västerbotten som fått medel av Vinnova i det här programmet, så vi är väldigt stolta, säger Sofia Mayans i ett pressmeddelande.

Pengarna ska gå till att validera så kallad njurfibros i den prekliniska modell som Inficure bio är ensamma i världen om att ha tillgång till. Modellen utvecklar spontant fibros i bland annat njurar och lever, vilket gör det möjligt att på ett så människolikt sätt som möjligt testa olika substanser på fibrosen för att behandla den.

Målsättningen är att pengarna från Vinnova ska räcka till att validera njurfibros i modellen, vilket innebär att Inficure bio då kan börja erbjuda läkemedelsföretag sina tjänster när det gäller just njurfibros. Sedan tidigare har Inficure bio, med hjälp av medel från bland andra Nordic light capital och Partnerinvest norr, validerat leverfibros i modellen. När det gäller leverfibros har bolaget redan fått flera kunder, framför allt läkemedelsföretag i Australien och USA, men även i Europa.

– De skickar oss substanser som vi testar på modellen för att se hur de påverkar fibrosen. På så vis kan läkemedelsföretagen snabbare och billigare utveckla läkemedel som kan behandla fibros, säger Sofia Mayans.

Hon fortsätter:

– I framtiden kommer vi kunna validera även andra typer av fibros, som i huden och i lungorna. Tack vare att modellen utvecklar fibros i mer än ett organ hoppas vi kunna bidra till en effektivare utveckling av läkemedel mot fibros.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095