23948sdkhjf

Dansk och svensk life science lyser

Terapeutiska probiotika, data som lagras i DNA och mindre biverkningar för barn med cancer, det var några av ämnena som avhandlades på mötet The future of Swedish and Danish life science.

Dagen inleddes med ringning av börsklockan från Nasdaq och en intervju med Kerstin Jakobsson, vd på Medicon Village. Här händer mycket. Utanför fönstren byggs nya lokaler och företagen växer. Nu är 140 bolag knutna till gemenskapen.

Förste talaren var Carl Borrebaeck, professor i immunoteknologi och grundare av flera bolag inom life science. Senast ai-teknologin Pain drainer, ett verktyg för patienter med långvarig smärta att förutse och beräkna smärtperioder.

– En viktig orsak till att vi valde detta område är att det här är en grupp som har svårt att få adekvat hjälp, säger Borrebaeck.

Anna Törner, statistiker och regulatory affairs-expert, valde att vända på sitt inlägg om framgångsrika kliniska prövningar till att istället handla om hur du på bästa sätt misslyckas med ett studieresultat.

Medicon Village-bolagen Invent Medic och Immune Biotech berättade om hur deras affärsidéer startade med ett behov, och sedan involvering från patienter i utvecklingen av produkterna. Invent Medics Karin Bryder berättade att de utvecklat ett inkontinensskydd med en grupp som själva inte ville kategorisera sig som patienter. Kanske inte ens erkänna att något var fel.

– När vi frågade om de hade läckage vid rörelse hade många fler problem, än när vi efterfrågade inkontinensproblem, berättar hon.

Grundaren av Immune Biotech, Shahram Lavasani, har de bakterier som de med tidig patientmedverkan vetenskapligt bevisar har effekt vid bland annat IBS och Kroniskt trötthetssyndrom.

Senare på dagen var det dags att introducera publiken till det stora forskningsfacilitetssamarbetet Halos. Halos står för Hanseatic League of Science och är ett samarbete mellan universiteten i Lund, Hamburg och Köpenhamn. Det går bland annat ut på att erbjuda tillgång till faciliteter som Max IV, Desy, EU-XFEL och Flash free electron laser och European Spallation Neutron Source.

Den som vill höra mer får gärna kontakta Kajsa M Paulsson, på Lunds universitet.

Vaccinationer var ett annat hett ämne som kom upp under dagen. Göran Conradson från företaget Ziccum berättade om sin innovation om hur vacciner kan frystorkas för att lättare kunna föras längre sträckor i varma länder.

En annan nyhet för många i publiken var ett nytt sjukhusbygge i området. Peritus Clinic ska bli ett privat sjukhus för cancerpatienter, men redan nu pågår samtal med regioner, avslöjade en av grundarna Per-Anders Abrahamsson.

Vid den avslutande paneldiskussionen pratades det om den dansk-svenska klimatet inom life science. Under dagen hade representanter från danska Trial Nation och finska Business Oulu berättat om hur de erbjuder en ingång för kliniska prövningar. Något som enligt panelen saknas i Sverige.

– Det tar för lång tid för en innovation att nå marknaden, i Sverige tar det nu 17 år efter att en produkt är bevisat effektiv, säger Carl Borrebaeck och fortsatte:

– Nästa år borde vi ha politiker här på det här mötet, från Danmark och Stockholm, det krävs politiska beslut i det här området. I dag är Shanghai bättre på detta

- Jag håller med dig, när företag som har fantastiska lösningar och övertygande evidens från studier från ett land fem mil bort, varför ska vi då kräva en till studie, och en till och en till, frågar Marianne Larsson vd på Health tech Nordic.

Thee Future of Swedish and Danish life science arrangerades av Life Science Sweden med Kemivärlden tillammans med Medicon Village och Medicon Valley Alliance och hölls i Lund i börjaan på april. 400 besökare kom, 141 mindre mötenvar bokade och Hanna Brodda, chefredaktör, modererade dagen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.075