23948sdkhjf

Stort varsel på Karolinska

För att få ekonomin i balans varslas nu 550 personer på sjukhuset. "Alla måste hjälpas åt".

Karolinska universitetssjukhusets ekonomi är i kris. Ökande kostnader parallellt med minskande produktion har gjort att sjukhuset sedan årsskiftet arbetat med olika åtgärder för att få ekonomin i balans. De senaste ekonomiska siffrorna visar dock att kraftigare åtgärder behövs och därför meddealr sjukhuset i dag att ett varsel läggs på 550 tjänster.

– Karolinska befinner sig i ett ekonomiskt krisläge. För att ta ansvar för sjukhusets ekonomi är det här en nödvändig åtgärd, men vi kommer att värna vårdverksamheten. Jag förstår att det skapar mycket oro för många medarbetare, men vi behöver ta kontroll över situationen, säger sjukhusdirektör Björn Zoëga i ett pressmeddelande.

Det ackumulerade resultatet för april visar ett underskott på 620 miljoner kronor och sjukhuset behöver enligt beräkningar spara drygt en miljard kronor under 2019. Detta trots de 725 miljoner kronor extra som Region Stockholm skjutit till för året.

I slutet av april införde sjukhuset anställningsstopp för att få full kontroll över personalkostnaderna som är sjukhusets största kostnadspost. Men detta räcker inte varför sjukhuset idag lägger ett varsel på 550 tjänster.

Exakt vilka personer som kommer att beröras kommer att identifieras i en process som börjar i och med detta varsel. Klart är dock att varslet omfattar tjänster inom administration och attdet både gäller chefer och medarbetare.

Förutom detta vidtas ytterligare åtgärder för att vända den krisande ekonomin.

– Dessutom görs andra sjukhusövergripande åtgärder så som att se över hyres- och IT-kostnader. Vi fortsätter också med de tidigare planerade åtgärdsplanerna - även de kommer att behöva förstärkas. I alla åtgärdsplaner är prioriteten att värna vårdverksamheten och att upprätthålla patientsäkerheten, kommenterar sjukhusdirektör Björn Zoëga.

I sin blogg på sjukhuset hemsida skrev sjukhusdirektören häromdagen:

"Min erfarenhet är att om man ska kunna hejda en sådan här utveckling så måste alla hjälpas åt. Det är inte sjukhusledningen eller bara cheferna som ska lösa det, utan alla medarbetare behöver bidra. För det krävs en konstruktiv dialog i varje verksamhet där medarbetare och chefer jobbar tillsammans. Allt som går att förbättra lokalt ska förbättras lokalt." 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.089