23948sdkhjf

”Vi måste bygga omvärldstryck”

För att få professionen, administrationen och politikerna att göra upp krävs omvärldstryck genom en samlad patientkår. Det menade Anders Lönnberg under första upplagan av mötet Fokus Patient.

– Man måste förstå att sjukvården är komplicerad. Det finns tre maktpoler; professionen, administrationen och politikerna och alla dessa tre har var för sig vetorätt. Om inte dessa tre grupper kommer överens får man inte några beslut. Men nu växer en fjärde grupp fram, patienterna, som ska tvinga de tre övriga att göra upp, förklarade Anders Lönnberg tidigare nationell life sciencesamordnare och engagerad diabetespatient.

Syftet med mötet Fokus Patient är just att skapa en nationell mötesplats för alla patientföreningar och organisationer, oavsett diagnos, för att skapa en gemensam röst för patienten.

– Det finns över 2500 olika patientföreningar i Sverige och kraften i att mötas över diagnosgränser och diskutera frågor som är gemensamt för alla är enorm, menar Penilla Gunther som är initiativtagare till mötet.

En vård som på allvar är till för patienten var ett tema över hela dagen. Men den lyser med sin frånvaro menar Anders Lönnberg.

– Vi måste bygga upp ett omvärldstryck, det är först då förändring kommer komma till stånd. Idag är strukturerna fel och incitamenten saknas. Organisationerna klarar inte av att göra humanitära lösningar lönsamma eftersom årets budget är den heliga gral. Vi har avskaffat gud och vår nya gud heter Hålla budget. Jag vill se en nationell patientförening för hela Sverige som skapar det omvärldstryck som behövs.

Att mötas över organisationsgränserna och lyfta blicken mot de större övergripande frågorna som är gemensamma för alla, och att få redskap att synas och höras bättre i den allmänna debatten såväl som i direkta kontakter med politiker, tjänstemän och företag. Detta är grundtanken bakom initiativet Fokus Patient. Och Anders Lönnberg ser positivt på vart vi är på väg:

– Antalet nätläkarbesök ökar lavinartat och då blir det inte längre intressant vad landstingen beslutar. Patienterna går själva ut och skapar nya strukturer och jag tycker att detta inger mer hopp än vad det innebär problem. Med hjälp av alla nya teknologier går vi en ljus framtid till mötes. Det har aldrig varit roligare att vara sjuk än idag, det är nästan så jag tycker lite synd om er som är friska, avslutade Anders Lönnberg skämtsamt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079