Stor diabetesstudie kartlägger komplikationer
De första resultaten från observationsstudien CaReMe, baserad på registerdata från bland annat Sverige under åren 2007 till 2016 har nu presenterats. Studien har följt 645 180 personer med typ 2-diabetes som inte tidigare haft etablerad hjärt-kärlsjukdom. Resultatet visar att 17 procent hade utvecklat kardiovaskulära komplikationer vid en uppföljning efter i snitt 4,3 år. För över hälften av dessa personer var kardiorenal sjukdom, det vill säga att njur- och/eller hjärtsvikt, den vanligaste första kardiovaskulära komplikationen.
Vidare visar resultaten från studien att risken för en person med typ 2-diabetes att utveckla hjärtsvikt (26%) som första kardiovaskulära händelse, är dubbelt så vanlig som risken att drabbas av en hjärtinfarkt (13%).
– Att bedöma risken för våra personer med typ 2-diabetes är viktigt för val av behandlingsstrategi och behandling och minska komplikationer över tid. Förebyggande åtgärder och förbättrad behandling har minskat risken för komplikationer och död i hjärtinfarkt men hjärtsviktsrisken är ett kvarstående problem för denna patientgrupp, kommenterar Anna Norhammar, docent i kardiologi vid Karolinska Institutet, medförfattare och medlem i den vetenskapliga kommittén för studien CaReMe.
Studien visar att utveckling av njursvikt och hjärtsvikt både är de första sjukhuskrävande och de mest allvarliga kardiovaskulära komplikationerna vid typ 2-diabetes. Bland de personer med typ 2-diabetes som utvecklade kardiovaskulär sjukdom (17%) under de drygt fyra åren, var njur- och/eller hjärtsvikt vanligast (59%) därefter njursvikt (33%) separat, tätt följd av hjärtsvikt (26%). Vidare var stroke första kardiovaskulära händelse hos 18 procent, hjärtinfarkt 13 procent och perifer arteriell sjukdom 10 procent av de som utvecklade en komplikation under uppföljningen.
Resultaten från studien visar även hur respektive första kardiovaskulära händelse påverkar överlevnad, där utveckling av både njur- och hjärtsvikt i kombination var det som mest negativt påverkade överlevnad, följt av hjärtsvikt och därefter njursvikt separat.
Om studien: CaReMe är den första stora internationella observationsstudien i sitt slag, och omfattar över en miljon personer med typ 2-diabetes. Studien kartlägger förekomsten av kardiovaskulär risk, samt hur respektive första kardiovaskulära händelser påverkar överlevnad hos personer med typ 2-diabetes. Kardiovaskulära komplikationer definierades som kardiorenal sjukdom, det vill säga njursvikt och/eller hjärtsvikt, hjärtinfarkt, stroke, perifer arteriell sjukdom. Forskare vid Uppsala universitet och Karolinska Institutet samarbetar med AstraZeneca kring CaReMe utifrån ett svenskt perspektiv. |