Miljarder i återbetalning för läkemedel
– Det beror till största delen på framgångsrika trepartsöverläggningar mellan oss, läkemedelsbolagen och regionerna, säger Pontus Johansson, enhetschef på TLV.
Utvecklingen går mot att nya läkemedel introduceras i ett allt tidigare skede. Detta gör att osäkerheterna kring effekterna av dessa läkemedel ofta är stora. Sedan 2014 har därför regionerna och läkemedelsbolagen kommit överens om att bolagen ska lämna en viss del av läkemedelskostnaden i återbäring till regionerna. TLV koordinerar denna process och följer löpande upp utfallet.
TLV skriver i rapporten att kostnaden för läkemedel stadigt har ökat de senaste åren men att återbäringarna dämpar ökningen. Ökningstakten har varit störst för läkemedel inom onkologi, NOAK (läkemedel vid förmaksflimmer) och diabetes typ 2. När man tar hänsyn till återbäringar är inte läkemedel mot hepatit C längre det område som ökar mest, utan kostnaden minskar till och med jämfört med 2017.
– För att säkerställa att kostnaden för nya läkemedel är rimlig och för att nya behandlingar ska kunna introduceras är trepartsöverläggningar och sidoöverenskommelser viktiga redskap, säger Pontus Johansson.
|