Nya delar i mänsklig atlas
År 2003 startades projektet att skapa en komplett karta över det mänskliga proteomet. I spetsen stod Mathias Uhlén, professor i mikrobiologi vid Kungliga Tekniska Högskolan. Efter elva års intensiv forskning kunde det svenska miljardprojektet Human Protein Atlas år 2104 lansera version ett av världens första proteinatlas som visar var våra proteiner uttrycks.
The Human Protein Atlas program är ett av de mest omfattande i svensk life science-historia och syftar till att skapa ett ”periodiskt system” över alla proteiner som kodas av vår arvsmassa.
Informationen samlas i en öppen atlas på nätet, som är tillgänglig för alla, och projektet är en del av den europeiska infrastrukturen ELIXIR. Målet är att bidra till en helhetsförståelse av människans biologi och sjukdomar.
Efter lanseringen av proteinatlasen 2014 har vi fått se vävnadsatlasen, cellatlasen och patologiatlasen. Och nu lanseras alltså en ny version av Human Protein Atlas där ytterligare tre delar läggs till de tidigare. Forskarna har nu fokuserat på områden av människans biologi som inte tidigare utforskats inom programmet, nämligen blod och hjärna.
Blodkartläggningen, Blood atlas, beskriver vilka proteiner som finns i olika blodceller i kroppen, vilket i sin tur har stor betydelse för hur vi förstår och behandlar sjukdomar – inte minst cancer, där en helt ny gren av läkemedel vuxit fram under de senaste åren och rönt stora kliniska och kommersiella framgångar. Den nya blodatlasen utgör en kunskapsbas för forskare som arbetar med att hitta nya sätt att utnyttja kroppens eget försvarssystem för att angripa och behandla sjukdomar. Den underlättar även utveckling av ny diagnostik och individuella behandlingssätt av patienter, eftersom den beskriver proteinerna som finns i blodet.
Den andra kartläggningen som introduceras, Brain atlas, beskriver vilka proteiner som finns i olika delar av hjärnan. Här har också hjärnvävnad från andra däggdjur, såsom mus och gris, studerats och ett stort arbete har lagts ned på att skapa tredimensionella bilder av hjärnans olika regioner.
Dessutom lanseras en Metabolic atlas i samarbete med forskare på Chalmers, där en omfattande modellering av kroppens alla enzymatiska förlopp (metabolism) presenteras.
I och med denna nya version har kartläggningen av människans proteiner väsentligen utökats. Detta ska kunna bidra till en ökad förståelse för människans biologi, och underlättarinternationella satsningar kring att ta fram bättre och mer individualiserad terapi och diagnostik inom ett brett spektrum av sjukdomar.
The Human Protein Atlas, med säte på SciLifeLab och huvudsakligen finansierat av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, är idag en av världens största biologiska databaser med cirka 300 000 besökare varje månad.