Diabetes vanligare hos vissa yrkesgrupper
Risken för att utveckla typ 2-diabetes skiljer sig mycket mellan olika yrkesgrupper. Bland annat löper chaufförer, fabriksarbetare och städare tre gånger högre risk att drabbas av sjukdomen än exempelvis sjukgymnaster och lärare. Det visar en ny studie där forskare vid Karolinska Institutet har följt 4,6 miljoner svenskar i arbetsför ålder mellan åren 2006 och 2015. Av dessa utvecklade 202 000 typ 2-diabetes under perioden.
Syftet med studien var att identifiera olika yrkesgrupper som löper förhöjd risk för typ 2-diabetes samt olika livsstilsfaktorer som ökar risken.
Information om livsstilsfaktorer insamlades för männen från mönstringsregistret och för kvinnorna från det medicinska födelseregistret. Information om diabetes hämtades från de nationella läkemedels- och vårdregistren.
– Det här är den första registerstudien i sitt slag, där man har undersökt hur risken för typ 2-diabetes skiljer sig åt mellan olika yrkesgrupper baserat på data från en hel befolkning, säger Sofia Carlsson.
Resultaten visar att risken för typ 2-diabetes skiljer sig mycket mellan olika yrkesgrupper. När det gäller män löper fabriksarbetare högst risk, då nio procent har typ 2-diabetes. För kvinnor är det paketerare och andra fabriksarbetare som löper högst risk, med motsvarande siffra på sex procent.
– Men sannolikt är det inte yrkesvalet i sig som avgör, utan den höga diabetesrisken verkar förklaras av en hög förekomst av riskfaktorer som övervikt, fysisk inaktivitet och rökning redan i unga år, säger Sofia Carlsson, forskare vid Institutet för miljömedicin (IMM), Karolinska Institutet, i ett pressmeddelande.
Det innebär, enligt forskarna, att arbetsgivarna för de yrkesgrupper med högre risk bör satsa på förebyggande insatser som exempelvis friskvård, motion och viktnedgång.
Sämre hälsa från början
– Intressant nog ser vi att män som senare kommer att arbeta i yrken med hög diabetesrisk redan vid mönstringen är mer överviktiga och har sämre fysisk förmåga, alltså vid den ålder då de påbörjar sitt arbetsliv. Även bland kvinnorna ser vi att personer i yrkesgrupper med hög diabetesrisk har en högre förekomst av övervikt och rökning vid tidpunkten för första graviditeten än andra kvinnor. Självklart kan även faktorer på arbetet som stillasittande, oregelbundna arbetstider och stress spela en bidragande roll, men tyvärr saknar vi information om den specifika arbetsmiljön som deltagarna vistats i, säger Sofia Carlsson.
Studien har utförts i samarbete med Centrum för arbets- och miljömedicin, Region Stockholm, och resultaten har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Diabetologia.
Sju procent av den vuxna befolkningen i Sverige har typ 2-diabetes och ungefär var femte person löper en risk att drabbas någon gång i livet. Sjukdomen går dock att förebygga genom olika livsstilsförändringar och förhoppningen är att forskning som denna ska göra det lättare att identifiera riskgrupper för sjukdomen.