23948sdkhjf

Kanada öppnar upp kring psykisk ohälsa

Psykisk ohälsa sprids likt en epidemi. I världen bedöms 450 miljoner människor gå med en obehandlad depression. För att öka takten inom forskningen bjöd Kanadas ambassad i Stockholm in till Mental Health Day – en temadag om psykisk hälsa.

Dagen inleddes av Kanadas ambassadör Heather Grant, baserad i Stockholm. Hon presenterade psykiatrikern Jonas Eberhard, som modererade dagen.

Först ut var Roger McIntyre, professor i psykiatri och farmakologi, vid avdelningen Brain and Cognition vid Torontos universitet. Han bjöd på en imponerande introduktion av ämnet och var forskningen står i dag, både kring vad som orsakar psykisk ohälsa, men också en genomgång av de behandlingar som nu ligger i frontlinjen. Han gav de “mjuka” faktorerna samma vikt som de farmakologiska. Att röra sig mer i vardagen, motionsträna, sova och inte vara för mycket ensam, är lika viktigt som rätt läkemedel. Varje patient är olika och kräver olika behandling för att komma ur depressionen eller annan psykisk ohälsa.

Den första riskfaktorn han tog upp var datorspel. Inget annat får en ung människa att sitta så stilla som ett bra datorspel, och det är brist på rörelse som är en stor bov i dramat. Allt fler unga blir deprimerade och får ätstörningar och självmord är en av de vanligaste dödsorsakerna i åldern 15-24 år.

Inaktivitet är en stark riskfaktor. Liksom övervikt och fetma. Olika faktorer som alla bidrar till ökad inflammation i kroppen. McIntyre och hans grupp har studerat hjärnor. Förekomsten av inflammation i hjärnan ökar ju fler av riskfaktorerna som uppfylls, men även hjärnans storlek påverkas.

The bigger the belly, the smaller is your brain, säger han slagkraftigt och kunde tydligt också visa med bilder på hjärnan att det finns samband mellan storleken på hjärnan och övervikt.

Snabbt drog han också igenom de substanser och metoder som är nya på marknaden, eller på väg att testas i större skala. Neuroaktiva steroider, som idag används mot epilepsi, är ett intressant läkemedelsområde enligt McIntyre, liksom tetracykliner, vortioxetin och ketamin.

– Vi hade patienter som provat allt, olika antidepressiva läkemedel, litium, elektrostimulering av hjärnan, terapi allt, men så fick de prova ketamin. Efter en dag hade det effekt.

Spännande resultat tyckte Roger McIntyre också att det finns från studier på mindfulness, olika dieter, antiinflammatoriska läkemedel och hur mikrobiomet i magen påverkar humöret.

Dagens moderator Jonas Eberhard kommenterar i efterhand föreläsningen.

Ketamin låter smått fantastiskt, när kan det börja användas?

– Det är spännande, men det behövs fortfarande studier. Man ska ta dessa tidiga resultat med en nypa salt. Vi vet fortfarande inte hur de fungerar i verkligheten, säger Jonas Eberhard, professor i psykiatri vid Lunds Universitet, som också har flera samarbetsprojekt tillsammans med University of Toronto och Roger McIntyre.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096