23948sdkhjf

Den här stan är stor nog för oss båda

”Tjuvkika inte!” Jag minns armarna som låg som en sköld över skolbänkarna för att grannen inte skulle kunna se anteckningarna.

Inte åka snålskjuts på någon annans kunskaper och därmed vara med och konkurrera om de mest åtråvärda betygen. Nu för tiden är det annorlunda. Min dotter och hennes klasskamrater byter välvilligt anteckningar med varandra. I dag kan alla få högsta betyg så länge man lever upp till kunskapskraven – inte som när jag gick i skolan och läraren kunde meddelade att ”alla 5:or redan hade gått”. Samma känsla har jag när jag talar med svenska life science-bolag. Det finns ingen snålhet när det kommer till att dela med sig.

Jag är naturligtvis väl förtrogen med patent, företagshemligheter, karantänstider när man byter arbetsgivare och en stenhård konkurrens om pengar och att nå först fram. Men utöver den helt givna konkurrensen mellan bolagen och forskarna finns en vänlighet och hjälpsamhet. En generös anda där man delar med sig av erfarenheter, nitar man man gått på och hur man gjort för att lyckas. Ett exempel på detta är avsnittet Exportrådet här i Life Science Sweden där bolagen delar med sig av tips och erfarenheter. Moberg pharmas styrelseordförande och grundare, tidigare vd:n Peter Wolpert, berättar om vad de gjorde rätt när de slog sig in på den amerikanska marknaden. Men han berättar också om misslyckanden.

Vad beror denna sammanhållning på? Kanske är det frukten av att Sverige är så litet. Många känner varandra. Man har arbetat tillsammans, pluggat ihop, forskat vid samma labb. Life science-Sverige är inte större än så. På gott och ont. Om det lilla Sverige och mycket annat skriver Björn Arvidsson, nytillträdd verksamhetschef på Uppsala bio, i sina spaningar. Även Helena Strigård, nytillträdd vd på Swedenbio, berör samarbete och utbyte i sin krönika.

Nu står en ny säsong för dörren och hösten är mötestät. Konferenser, seminarier och andra kunskapshöjande sammankomster radar upp sig. Och vilket smörgås bord det är – inte minst i fikapausen. Det kan vara där synergierna uppstår. Över kanellängden hittar du någon som gärna delar med sig av sina erfarenheten av det som just du står inför. Eller så är det du som berättar om misstagen ni begått. För life science-Sverige är litet – men den här stan är faktiskt stort nog för oss alla.

Jag heter Lisa von Garrelts och är sedan sommaren chefredaktör för Life Science Sweden. Min företrädare Hanna Brodda tar sig vidare mot nya uppdrag i branschen men jag vet att det inte dröjer länge innan ni springer på henne – större än så är som sagt inte Sverige.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093