23948sdkhjf

Nätjournaler inte så jobbiga som väntat

Sjukvårdspersonal menar att e-tjänsten Journalen har haft liten påverkan på arbetet.

År 2012 infördes webbtjänsten Journalen i Region Uppsala. Den innebär att patienter via nätet kan ta del av sina journaler och den information som finns där – bland annat besöksanteckningar, uppgifter om diagnoser, testresultat och vaccinationer – via Vårdguiden (1177.se).

Sedan införandet har flera regioner och landsting valt att ansluta sig till tjänsten. Från början var dock farhågorna hos vårdpersonalen många och systemet fick mycket kritik under de första åren. Bland annat befarade man att patienter skulle bli oroliga över negativa besked och information som de inte förstod, att telefonsamtalen skulle bli fler och att besök skulle ta längre tid om patienter ville få uppgifter i journalen förklarade, att dokumentationen skulle ta längre tid och att man skulle bli mer restriktiv med vad som skrevs i journalen. Dessutom befarades vårdkvaliteten minska, med avseende på bland annat säkerhet och integritet.

2018 – sex år efter införandet av Journalen – genomfördes en uppföljning, för att se hur vårdpersonalen tyckte att tjänsten påverkat arbetet. Enkätundersökningen har besvarats av läkare och sköterskor inom området blod- och tumörsjukdomar vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Svarsfrekvensen var 72 procent, då enkäten besvarades av 64 läkare och 112 sköterskor.

Sammanfattningsvis tycker de att införandet av Journalen har varit positivt men att det har haft en liten påverkan på arbetet i form av en mindre ökning i patientkontakt vid besök och via telefon. Den tydligaste påverkan – även om den upplevs som liten – gäller dokumentationen, då personalen känner att de blivit mer restriktiva med vad som skrivs i journalen. Detta gäller särskilt tillstånd som inte är direkt relaterade till onkologi, såsom övervikt och psykisk ohälsa.

Även om de negativa effekterna var mindre än befarat så upplevs den positiva påverkan inte heller särskilt stark, då majoriteten anser att vården inte blivit säkrare efter införandet av Journalen.

Resultaten från enkätstudien publiceras i tidskriften Health Informatics Journal.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078