Ny antibiotikaklass når fas III
Tidigare i veckan inledde läkemedelsbolaget GSK en klinisk fas III-studie med sin antibiotikakandidat gepotidacin.
Fas III-prövningen delas upp i två studier där behandlingen ska testas på patienter med okomplicerad urinvägsinfektion eller urogenital gonorré – två infektioner som identifierats som stora problem när det gäller antibiotikaresistens av amerikanska Centers for Disease Control and Prevention, CDC.
Gonorré-studien kallas Eagle-1 och omfattar cirka 600 patienter. Där ska gepotidacin jämföras med ceftriaxon i kombination med azitromycin. I studien på okomplicerad urinvägsinfektion, Eagle-2, ska behandlingen jämföras med nitrofurantoin hos totalt 1 200 patienter.
De första resultaten väntas bli presenterade i slutet av år 2021.
Om gepotidacin når marknaden så kommer det att utgöra en helt ny klass av antibiotika, menar GSK. Denna nya klass kallas för triazaacenaftylen bakteriella topoisomerasinhibitorer och de angriper nämligen två måltavlor som andra antibiotikum inte gör: DNA-gyras och topoisomeras IV, som båda är avgörande i replikationen av bakterieceller. Det nya angreppssättet har en effekt på de flesta antibiotikaresistenta bakterier, menar GSK.
I en rapport som publicerades av världshälsoorganisationen WHO i september 2017 (Antibacterial agents in clinical development: an analysis of the antibacterial clinical development pipeline, including tuberculosis) pekades gepotidacin ut som en av åtta särskilt innovativa behandlingar som då befann sig i fas I-III-studier för behandling av infektioner med prioriterade antibiotikaresistenta bakterier. Totalt identifierades 51 nya läkemedelskandidater som då befann sig i pipeline, varav de flesta tillhörde redan existerande antibiotikaklasser.