23948sdkhjf

För få kollar sitt blodtryck

Trots att högt blodtryck är en av de allvarligaste riskfaktorerna för hjärt-kärlsjukdom kontrollerar inte ens var tredje vuxen svensk sitt blodtryck regelbundet.

Det visar en ny Sifoundersökning från Hjärt-Lungfonden, som nu uppmanar fler svenskar att testa blodtrycket för att kunna förbättra sina levnadsvanor eller få behandling som leder till ett friskare liv.

– Högt blodtryck är en av de allvarligaste riskfaktorerna för stroke och hjärtinfarkt. Om problemen identifieras tidigt kan man sänka sitt blodtryck genom att äta sunt, röra på sig och medicinera – därför är det oroväckande att inte ens var tredje svensk i vuxen ålder kontrollerar sitt blodtryck regelbundet, säger Jan Nilsson, ordförande i Hjärt-Lungfondens Forskningsråd.

I takt med att blodkärlen stelnar ökar risken för högt blodtryck ju äldre man blir. I Sverige har fler än en av fem vuxna högt blodtryck. Nästan hälften av alla pensionärer har högt blodtryck. Tillståndet är en av de största riskfaktorerna för hjärt-kärlsjukdom, men trots det är mörkertalet stort.

En ny Sifoundersökning, genomförd på uppdrag av Hjärt-Lungfonden, visar att endast 31 procent av landets vuxna befolkning kontrollerar sitt blodtryck regelbundet.

– Forskningen har resulterat i livsstilsråd och blodtryckssänkande mediciner som räddar liv, men om vi ska kunna förebygga hjärt-kärlsjukdom måste behandlingen komma alla till del. Dessutom behöver forskningen ökade resurser för att kunna utveckla nya, skräddarsydda läkemedelsbehandlingar, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Hjärt-Lungfonden samlar in pengar till forskning för att besegra vår tids största folksjukdomar i hjärta, kärl och lungor. Bland annat pågår projekt för att ta fram effektivare läkemedel mot högt blodtryck.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065