Immunterapi prövas mot psykisk sjukdom
– Psykisk sjukdom är komplex. Avgörande för projektets framgång är ett välfungerande nätverk av psykiatriker med både klinisk erfarenhet och biologisk inriktad forskning, säger Janet Cunningham, docent och psykiatriker vid Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet.
Hon är initiativtagare till det nya nätverket, Svensk immunopsykiatrisk allians, som nu bildas med stöd av Vetenskapsrådet. Från starten medverkar ett trettiotal kliniska och prekliniska forskare från fem olika universitet i Sverige.
Immunterapi har testats på utvalda patienter, både vuxna och barn, i flera regioner i Sverige. Sedan 2015 finns en särskild mottagning på Akademiska sjukhuset för utredning, och i undantagsfall behandling, av vuxna patienter med etablerad eller misstänkt autoimmun sjukdom i nervsystemet, som ger upphov till psykiska symptom. I Stockholm har det etablerats en mottagning med liknande upplägg för barn.
För 40 procent av de patienter som utretts på Akademiska sjukhuset har man funnit avvikande fynd i ryggmärgsvätska eller blod, eller vid röntgenundersökningar eller EEG som stärkt misstanken om immunologisk påverkan. Hos majoriteten av dessa patienter fanns en ovanlig sjukdomsbild, oftast med debut i samband med infektion, eller ärftlighet för autoimmun sjukdom. Hittills har sju patienter behandlats med rituximab, ett läkemedel som avlägsnar mogna B-lymfocyter men inte plasmaceller från kroppens immunförsvar. I samtliga fall har det funnits misstanke om autoimmun sjukdom som påverkar hjärnan och andra behandlingsalternativ varit uttömda.
– Behandlingsresultaten är mycket lovande och vi bedömer att betydligt fler patienter kan dra nytta av immunterapi. Inom kort startar vi en randomiserad och kontrollerad studie med huvudsyfte att testa säkerhet och effekt av läkemedlet i en större patientgrupp där vi har ett starkt stöd för att autoimmuna processer bidrar till sjukdomen. På sikt är intentionen att utöka studien till att omfatta även andra delar av Sverige, förklarar Janet Cunningham och fortsätter:
– Vårt mål är att följa patienternas sjukdomsutveckling från ett tidigt stadium på ett standardiserat och systematiserat sätt som kompletterar det nuvarande symptombeskrivande diagnostiska system med en mer etiologisk där identifiering av biomarkörer för sjukdomar blir en viktig del i diagnostiken.
FAKTA: Den Svenska Immunopsykiatriska Alliansen, SIA Har som mål:
|