23948sdkhjf

Krönika: Hur viktigt är life science egentligen?

Först life science-strategin och nästa höst forskningspropositionen. Framtiden stakas ut och det är dags för politikerna att bekänna färg.

Så många välformulerade tankar, förslag, farhågor och idéer om svensk life science och forskning som funnits att ta del av senaste året kan jag inte minnas att jag stött på tidigare. Smörgåsbordet av åsikter, utlåtanden, tips och förmaningar beror på att Framtiden med stort F nu ska pekas ut. Först kommer regeringens nationella strategi för life science och nästa höst kommer den nya forskningspropositionen. Och mycket står på spel. Sverige har ännu chansen att hålla sig kvar i toppen som forskningsnation och att växa inom life science.

Vart fjärde år behandlas forskningen och innovationsfrågorna i den så kallade forskningsproppen och senaste månaderna har en rad aktörer lämnat sina inspel till regeringen för att påverka den politiska riktningen de kommande fyra åren. För life science-sektorn blir denna upplaga av forskningsproppen något av en ödesfråga. För även om propositionen naturligtvis inte enbart handlar om forskning inom life science-området så måste detta få en stor plats. För det är nu dags för att regeringen att bekänna färg. Menar de allvar i sin syn på life science i Sverige? Sambandet mellan den nationella life science-strategin och propositionen måste utan tvekan tydligt synas. Annars blir vägen fram minst sagt gropig. Nu är det upp till bevis.

Det bör satsas mer på den fria forskningen. I sin iver att lösa problem och utmaningar på både nationell och global nivå finns risken att politiken i för stor utsträckning försöker styra forskningen. Forskning som är öronmärkt av politiker och kreativ genombrottsforskning går inte hand i hand. Att vi kan bedriva fri forskning handlar dels om kvalitet och nyskapande men även om långsiktighet och demokrati.

Men givetvis har forskningen även ett ansvar att ta sig an globala utmaningar, men inte på bekostnad av fri forskning. Därför behövs ökade statliga anslag till forskningen så att både de öronmärkta satsningarna och den fria forskningen får en chans att finnas till och leverera resultat av yttersta kvalitet.

Den kommande forskningspropositionen är viktigare än någonsin skriver Anders Blanck, Lif. Helena Strigård, SwedenBio efterlyser ett program för explorativ samverkansforskning som inte bygger onödiga overheadstrukturer, utan där medlen går till FoU-projekten. 

Lisa von Garrelts, chefredaktör Life Science Sweden med Kemivärlden

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111