23948sdkhjf

"Vetenskap vill man diskutera öga mot öga "

Nya tekniker, utmaningar och de senaste framstegen stod i fokus när New Horizons in Biologics & Bioprocessing gick av stapeln på Stockholm Waterfront.

Under tisdagen gick det årliga internationella forumet New Horizons in Biologics & Bioprocessing av stapeln på Stockholm Waterfront: Det var sjätte gången branschen samlades för att höra om det senaste inom biologics och bioprocesser.

Moderator Maria Wahlgren, chef för NextBioForm, inledde dagen som hade lockat över 140 anmälda besökare.

Först ut bland dagens talare var professor Sophia Hober, KTH, som berättade om kompetenscentret CellNova och forskningen som är inriktad på utveckling och produktion av nästa generations biologiska läkemedel. På det Vinnovafinansierade centret pågår fyra projektlinjer . Två av dem handlar om att optimera celler för produktion av proteiner. En tredje projektlinje ska fokusera på att uttrycka de proteiner som utsöndras av humana celler och den fjärde inriktningen handlar om att ta fram nya biologiska läkemedel med hjälp av så kallade affimabs-antikroppar.

Kompetenscentret är inne på sitt andra år och utvecklingen har gått lättare än väntat enligt centrumföreståndare Sophia Hober:

– Vi hade en utvärdering med Vinnova i november och vi hade trott att arbetet skulle vara svårare än det faktisk har varit. En sak vi dock har märkt av är att vetenskap vill man diskutera öga mot öga. Detta blir tydligt i och med vårt nära samarbete med Chalmers. Visst kan man skicka ett mejl men det är inte samma sak.

Näst ut bland talarna var Veronique Chotteau, ansvarig vid Cell Technology group KTH, som berättade om arbetet med att utveckla processer och metoder för perfusion vid mycket hög celltäthet. Hon följdes av Lars Haneskog från Uppsalabaserade Bio-works som guidade oss igenom bolagets arbete med att förbättra de olika stegen inom downstream purification för att kunna förse industrin med verktyg för mer kostnadseffektiv framställning av läkemedel.

– Vi har utformat innovativa och banbrytande produkter för rening och separering av proteiner, peptider, oligonukleotider och andra biomolekyler.

Efter en paus med tid för nätverkande och samtal med alla utställare berättade Hans J Johansson från Purolite UK bland annat om bolagets kromatografisk separationsprodukter. Purolite tillhandahåller separations-, renings- och extraktionstekniker för att stödja bland annat kromatografi både på labbnivå till stora industrier.

Ett spännande föredrag bjöd Nils Carlin på när han berättade om resan med det orala vaccinet Etvax mot E. Coli, från labbänken till klinik.

– Vaccinet riktar sig mot två marknader. Den ena är alla som reser. Varje år reser 80 miljoner människor från i-länder till områden där de utsätts för smittorisk. Den andra marknaden är barn i utsatta områden. Varje år sker 300 000- 400 000 dödsfall bland barn som kan kopplas till diarreutbrott.

Bolaget har genomför en stor studie i Bangladesh.

– Den största utmaningen med att genomföra en studie på barn i dessa länder är att hitta ställen där du kan genomför studien. Bästa sättet att gå tillväga ät att gå genom organisationer som redan finns på plats, berättade Nils Carlin.

Denna presentation följdes av att dagens moderator Marie Wahlgren gav en kort intruduktion till verksamheten vid NextBioForm där hon är föreståndare. NextBioForm är ett centrum för kompetensutveckling, innovation och utveckling av formuleringar och processtekniker för biologiskt baserade läkemedel.

Efter nätverkslunch presenterade Francesco Gatto startupbolaget Elypta och deras metod för tidig upptäckt och diagnostisering av njurcancer genom blod- och urinprov.

– Vår teknikplattform möjliggör tidigare upptäckt av njurcancer genom att mäta en rad biomarkörer som utgörs av metaboliter i blod- och urinprov, berättade Francesco Gatto.

Därefter berättade Kristian Tryggvason, vd BioLamina, om hur bolaget erbjuder ett biorelevant sätt att odla celler i 3D.

– Humanstamceller har odlats på plana ytor i mer än två decennier och vi har frågat oss om det inte vore ännu mer framgångsdrikt att odla celler i 3D.

Bioteknikbolaget Spiber technologies har efter mångårig forskning på KTH utvecklat produkter baserade på rekombinanta spindeltrådsproteiner. Genom att koppla BioLaminas laminer till silkesproteinet ges möjligheten att odla i 3D.

Därefter intog Sophia Hober åter scenen men nu tillsammans med Marie Wahlgren och Fredrik Sundberg från GE Heathcare för att under en paneldiskussion tala om vilka är de största utmaningarna är kopplade till biologiska läkemedelsformuleringar och utvecklingen av dessa?

Sophia Hober pekade på en trång sektor: pengar.

– Det behövs pengar hela vägen. Från det att man hitta något man vill titta närmare på, till utveckling och senare kanske även produktion. Idag är det svårt att hitta riskkapital för alla stadier, hela vägen.

Fredrik Sundberg, som senare även avslutade dagen med ett föredrag, menade att vi inte lyfter blicken mot andra länder tillräckligt mycket.

– Vi gör inte tillräckligt mycket när det kommer till att utveckla läkemedel för sådant som är jättestort i utvecklingsländerna. Till exempel parasitsjukdomar och ormbett.

Gör redan nu en notering i almanackan – den 16 december 2020 är det dags igen för New Horizons in Biologics & Bioprocessing.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.391