23948sdkhjf

Resistens vanligt vid ledprotesinfektioner

Varken antibiotika eller desinfektionsmedel fungerar.

Risken att drabbas av en infektion när man får en ny ledprotes är liten men antalet drabbade ökar i samband med att allt fler opereras. I en ny avhandling visar Emeli Månsson – nu infektionsläkare på Västmanlands sjukhus och tidigare doktorand vid Örebro universitet – att majoriteten av de bakterier som orsakar infektioner i höft- och knäproteser är resistenta mot både antibiotika och desinfektionsmedlet klorhexidin.

Staphylococcus epidermidis är en invånare i kroppens normala bakterieflora. Samtidigt ligger den bakom en stor andel av alla ledprotesinfektioner. I sin avhandling visar Emeli Månsson att de undergrupper S. epidermidis som orsakar dessa infektioner ofta är resistenta mot de antibiotika som används för att behandla ledprotesinfektioner.

Frågan var sedan om de bakterier som orsakade infektionerna kan återfinnas i normalfloran hos patienter som ska genomgå höft- och knäprotesoperation.

– Resultaten visar att en andel av patienterna bär på de S. epidermidis som är överrepresenterade i ledprotesinfektioner. Vi vet idag inte om dessa patienter löper högre risk för att drabbas av ledprotesinfektion. Bredare antibiotikaprofylax till patienter med högre risk kan bli aktuellt i framtiden, men vi behöver mer kunskap om hur vi identifierar dem, säger Emeli Månsson i ett pressmeddelande.

I en genetisk analys av S. epidermidis kunde Emeli Månsson även se att de undergrupper som orsakar ledprotesinfektion ofta har en gen som medför tolerans mot klorhexidin – ett desinfektionsmedel som används innan kirurgi.

– Värdet av helkroppstvätt med tvål som innehåller klorhexidin innan ledproteskirurgi kan ifrågasättas. Samtidigt är det viktigt att påpeka att ledprotesinfektion även orsakas av andra bakterier än S. epidermidis. Vi vet inte hur det totala antalet patienter som drabbas av ledprotesinfektion skulle påverkas av om man slutade använda klorhexidintvål, säger Emeli Månsson.

Hon undersökte även om S. epidermidis fanns i luften i operationssalarna, för att utröna om sjukhusmiljön kan vara en bidragande faktor till infektionerna. Resultaten visar att bakterien finns i luften under drygt hälften av alla operationer men just de stammar som kopplas till de flesta infektionerna saknas.

– Framtida studier behövs för att undersöka i vilken utsträckning som S. epidermidis, associerad med ledprotesinfektion, överförs till patienter från sjukhusmiljön under vårdtiden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078