Hallå där Per Ängquist…
– Jag har jobbat med miljöfrågor hela mitt yrkesliv – i miljöorganisationer, i riksdagen och på regeringskansliet. När det gäller kemi så finns det många andra i huset som kan det mycket bättre än vad jag kan. Jag tillför annan kunskap: jag kan miljöpolitik, ledarskap och statlig styrning och kan sätta in kemikaliepolitiken i ett större sammanhang.
Är det här ditt drömuppdrag? Varför tog du rollen?
– Det går inte att tacka nej till ett sådant här uppdrag! Det är viktigt att skydda människor och miljö från skadliga kemikalier och det händer mycket i det här fältet.
Vad har du gjort hittills?
– Det man gör när man är ny på jobbet. Jag har bland annat träffat många medarbetare, lärt mig mycket om Kemikalieinspektionen – hur vi arbetar, var kopiatorn ligger och så vidare.
Vad kommer du att prioritera i din nya roll som generaldirektör?
– Det är regeringen och riksdagen som bestämmer vad vi ska prioritera. Bland annat har vi ansvar för att nå miljökvalitetsmålet Giftfri miljö. Där finns det ett brett politiskt stöd och riktlinjerna är tydliga. Ett annat mål är Giftfri vardag, som är ett angreppssätt för att nå målet giftfri miljö. Extra viktigt är kanske barnperspektivet – hur kemikalier förekommer i barns miljö. Vi vet ju att barn är känsligare för påverkan från många kemikalier och om vi kan göra det bättre för dem så är det bra för alla.
– Vägen till en giftfri vardag försvåras mycket av bland annat e-handeln, som innebär att folk i ökande utsträckning köper produkter direkt från tillverkare eller leverantörer från andra sidan jordklotet. Det innebär att det är svårt att kontrollera vilka kemikalier som produkterna innehåller – svårt men viktigt! Därför har vi dessutom i uppdrag att driva på utformandet av ett globalt kemikalieavtal.
Vad skulle ett sådant avtal innefatta?
– Det är för tidigt att svara på i detalj men vi vill se till att få globala regelverk på plats som hanterar världens utmaningar med kemikalier.
– Vi arbetar på många olika sätt. Bland annat gör vi konkreta informationsinsatser kring exempelvis barns vardagsmiljö, bland annat i samarbete med Håll Sverige Rent. Vi genomför dessutom inspektioner av varor som kan innehålla otillåtna kemikalier, särskilt barnnära produkter. Vi erbjuder även rådgivning om kemikalietillsyn till kommuner och länsstyrelser, och tar fram underlag för lagstiftning på nationell och EU-nivå. Sverige är nog det land som gör mest per capita för att få EU:s gemensamma kemikaliepolitik på plats.
Läser du innehållsförteckningar när du handlar kemiska produkter?
– Det händer men jag kan inte lova att jag har gjort det på varje produkt som jag har köpt eller att jag alltid kommer göra det. Det finns dessutom många varor som inte har någon innehållsförteckning, exempelvis leksaker.
Bör det finnas innehållsförteckningar för leksaker?
– Det kan jag inte svara på. Jag måste lära mig mer om för- och nackdelarna med ett sådant förslag först.
I grunden är Per Ängquist agronom med inriktning mot ekonomi. Han har tidigare arbetat på Naturskyddsföreningen, på analysföretaget United Minds samt på Näringsdepartementet. Mellan åren 2006-2014 var han kanslichef för Miljöpartiet och vid riksdagsvalet 2014 utsågs han till statssekreterare i Regeringskansliet. År 2016 blev han statssekreterare på Miljö- och energidepartementet och den 1 oktober i år tillträdde han som ny generaldirektör på Kemikalieinspektionen. |