23948sdkhjf
Annons

Materielbristen förväntas bli värre under veckan

Bristen på skyddsutrustning spås bli allt allvarligare de kommande dagarna i Sverige. Materielbristen är ett problem i flera länder och nu varnar New Yorks borgmästare för att bristen snart kan leda till flera dödsfall.

På Karolinska sjukhuset i Solna och Huddinge har personal upprepade gånger larmat om brist på skyddsutrustning i hanteringen av covid-19 patienter, rapporterar Ekot som gått igenom sjukhusens avvikelserapporter.

Läs också: Nya regler för karantän och testning införs omedelbart – här är grupperna som berörs

– Väldigt kort tid har vården haft på sig att skapa nya säkra rutiner i en delvis okänd värld. Att det till och med redan kommer avvikelser visar ju att personalen är medveten om det här och gör sitt allra bästa för att jobba rätt, säger Filippa Nyberg, chefsläkare för Karolinska universitetssjukhuset, till Sveriges Radio Ekot.

Ansvaret för att samordna utrustning och materiel ligger på Socialstyrelsen, som kontinuerligt tar emot lägesrapporter och önskemål om stöd från regionerna. Från och med den här veckan kommer även kommunernas önskemål samordnas av länsstyrelserna och rapporteras till myndigheten, skriver Dagens Nyheter, DN.

– Vi sammanställer det till en nationell lägesbild, där vi också tar hänsyn till bland annat prognoser från Folkhälsomyndigheten, säger Pontus Rotter till Dagens Nyheter.

Han berättar att materielbristen har sett ungefär liknande ut den senaste veckan.

– Men många förbereder sig på att bristen kan öka. Prognosen är att allt fler kommer bli sjuka och behöva intensivvård, säger Pontus Rotter till DN.

Socialstyrelsen arbetar tillsammans med Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, för att få fram relevant utrustning. De har tittat på vilka befintliga resurser som finns, EU-gemensam upphandling, inhemsk produktion och potentiella leverantörer, skriver DN. Enligt Pontus Rotter bedömer Socialstyrelsen hundratals förslag och erbjudanden varje dag. När sjukhus nu drar ner på operationer och viss vård som kan vänta sparas både utrustning och materiel, enligt Pontus Rotter.

I dagsläget är fokus på att köpa in mer utrustning och annars omfördela inom sjukhus eller i eller mellan regioner.

Läs också: Nya covidrestriktioner: "Alla som kan ska jobba hemifrån"

– Men man tittar förstås på andra branscher. Tandläkarmottagningar till exempel, där det kommer förslag från privata aktörer som har utrustning. Vi har inte hämtat in mateiel från djursjukhus, men det är ett av de förslag som vi tittar på, säger Pontus Rotter till DN.

I flera länder är ropen på skyddsutrustning många och höga.

I New York varnar nu stadens borgmästare för att materielbristen kan få dödliga konsekvenser.

– Vi är ungefär tio dagar borta från att se stora brister. Om vi inte får fler ventilatorer kommer människor att dö, säger Bill de Blasio, New Yorks borgmästare, till BBC News.

New York har blivit epicentrum för pandemins utbredning i USA. I nuläget finns omkring 31 000 bekräftade fall i hela landet, varav hälften beräknas finnas i New York. Dödssiffran var under måndagen uppe i 390 dödsfall på grund av covid-19.

President Donald Trump berättade under söndagens presskonferens att han godkänt ett katastrofpaket för staten Washington och snart kommer godkänna ett liknande krispaket för Kalifornien. 

Trump sade också att ett antal medicinska förnödenheter skickades till platser över hela landet, liksom akutläkarstationer för New York, Washington och Kalifornien, de mest drabbade staterna.

Kommentera en artikel
Annons
Annons
Utvalda artiklar

    Nyhetsbrev

    Sänd till en kollega

    0.078