23948sdkhjf

Fler länder samarbetar i tester av coronaläkemedel

Nu ingår 74 länder i WHO:s projekt för att utvärdera om någon av fyra sedan tidigare kända behandlingar fungerar mot covid-19.

Det framgick när WHO:s generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus igår höll ett inledande anförande i samband med en presskonferens. Han berättade att Världshälsoorganisationens uppmaning till länder att delta i Solidarity trial, som prövningen heter, fått ett stort gensvar. 74 länder har hittills antingen anslutit sig eller är på väg att göra det.

– Varje ny patient som deltar tar oss ett steg närmare kunskapen om vilka läkemedel som fungerar, sa han.

Fyra behandlingsstrategier mot covid-19 ska utvärderas i projektet. Substanserna som testas har valts ut för att de bedömts som särskilt lovande mot covid-19 samt att de alla antingen redan är godkända mot andra sjukdomar eller har utvecklats så långt att de genomgått säkerhetstester.

Genom att använda redan testade substanser kan en eventuell godkännandeprocess snabbas på betydligt då delar av prövningsprogrammen inte behöver upprepas. Studien är också designad för att vara så enkel som möjligt för att många sjukhus i olika länder ska kunna medverka.

De fyra behandlingarna som utvärderas är:

- Remdesivir, en experimentell antiviral substans som tidigare prövades mot ebola utan att ge önskvärd effekt. Det finns förhoppningar om att den kan vara mer effektiv mot covid-19.

- Klorokin, ett läkemedel som används mot malaria.

- Lopinavir och ritonavir, en läkemedelskombination som används mot hiv.

- Ovanstående hiv-behandling med tillägg av interferon-beta.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095