23948sdkhjf

Första försöken att ge blodplasma till covid-19-patienter

Snart kan ett 30-tal patienter med covid-19 få behandling med blodplasma från tillfrisknade patienter.

Att behandla patienter som har en akut infektion med blodplasma från tillfrisknade personer är en beprövad metod. Ända sedan spanska sjukan i början på 1900-talet har metoden testats vid nästan varje ny epidemi.

Nu har forskare vid Karolinska Universitetssjukhuset fått godkänt av etikprövningsnämnden att behandlad ett 30-tal patienter med blodplasma från tillfrisknade coronapatienter. Effektiviteten kommer följas upp i en studie.

Metoden har enligt Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska Institutet, haft effekt mot ungefär hälften av alla infektioner där den provats det senaste århundradet.

– Vi vet inte om det kommer att fungera mot covid-19 men eftersom det har fungerat på så pass många andra infektioner så måste vi pröva, säger han i ett pressmeddelande.

Behov av antikroppstester

En av nackdelarna är att metoderna för att mäta antikroppsnivåer mot covid-19 i blodplasma inte är helt utvecklade ännu.

– Det är väldigt många på KI och SciLifeLab som är angelägna om att hjälpa till och arbetar med att förbättra metoder för att testa antikroppsnivåer i blodet efter covid-19-infektion. Vi behöver dessa analyser för att säkerställa vilka tillfrisknade som kan vara lämpliga som blodgivare, säger Joakim Dillner.

Transfusionen och blodgivningen är frivilliga. Som första steg analyseras säkerheten av metoden med tio patienter som ligger inlagda på Karolinska Universitetssjukhuset med covid-19 och som aktivt kan medverka genom att svara på frågor. Om behandlingen visar sig vara säker utökas studien till att testa behandlingens effekt hos ytterligare 20 patienter.

I det här läget är det endast covid-19-patienter som vårdats i Stockholm som kan bli aktuella för blodgivning, enligt Joakim Dillner. Orsaken är att man vid andra epedimier sett olika varianter av virus i olika regioner, och det är viktigt att blodgivarna har samma variant som de akut sjuka.

Kan hjälpa under akut fas

Av tidigare erfarenheter av liknande behandlingar, fast mot andra infektioner, tyder det på att en dos på maximalt 200 ml plasma kan räcka för att ge effekt. Det skulle innebära att en standarddonation på 600 ml plasma från en tillfrisknad person med användbar plasma kan räcka till tre akut sjuka patienter, enligt Joakim Dillner.

– Det är som en engångsbehandling under en akut fas där man behöver hjälp att slåss mot infektionen. Då kan man få en liten puff från någon annan som lyckats få bukt med infektionen.

Riskerna med behandlingen är desamma som för alla blodtransfusioner och inkluderar bland annat allergisk reaktion.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125