23948sdkhjf

Hälften av dödsfallen i covid-19 har skett på vårdboenden

Av alla dödsfall som det nya coronaviruset skördat i Europa har omkring hälften drabbat personer som bott på vårdboenden. Detta enligt en ny rapport som The Guradian rapporterar om.

Enligt en rapport från London School of Economics, LSE, har hälften av alla dödsfall av covid-19 i Europa skett på vårdboenden, skriver The Guardian. Datan är hämtad från officiella källor från respektive land och visar att i Italien, Spanien, Frankrike, Irland och Belgien har mellan 42 och 57 procent av dödsfallen skett på vårdboenden.

– Det här visar tydligt på bristen av fokus på äldre i vårdhem, trots slutsatsen att vårdboende kan utgöra cirka hälften av covid-dödsfall i fem europeiska länder. Vår äldre befolkning förtjänar bättre än att ignoreras och glömmas, säger Michael Head, forskare vid University of Southampton.

De prognoser som gjorts i Storbritannien tros vara gravt underskattade, enligt akademikerna vid LSE. Under den senaste veckan har andelen smittade med coronavirus på vårdboenden stigit, från 9 till 14 procent, enligt Chris Whitty, Storbritanniens motsvarighet till statsepidemiolog.

– Vårdhem är platser där fysisk distans är nästan omöjligt. Det är som en perfekt storm: en mottaglig del av befolkningen som inte kan genomföra önskvärda åtgärder och personal som inte är särskilt högt utbildade eller får tillräckligt med stöd. Många är vårdassistenter med mycket lite medicinsk kunskap, säger Adelina Comas-Herrera vid LSE som varit med och skrivit rapporten.

Hög dödliget bland europiska länder

Dödligheten och utbredningen av viruset är ändå värre utanför Storbrittanien i andra europeiska länder. Forskare från International Long Term Care Policy Network har hittat den hittills mest tillförlitliga datan angående dödsfall på vårdboenden i Irland, och under påskdagen var andelen uppe i 54 procent.

I Italien visar en undersökning av landets myndigheter att 45 procent av alla dödsfall i coronavirus skett på vårdboenden. I Frankrike var siffran ungefär densamma. I Belgien har myndigheterna beräknat att 42 procent av coronavirusets offer tagits från vårdhem. Enligt läckta dokument från den spanska regeringen hamnar landets siffra på 57 procent mellan den 8 mars och 8 april.

Svårt med internationella jämförelser

Akademikerna från LSE betonar att skillnader i testning, policy, tillgänglighet och metod för registrering av dödsfall gör internationella jämförelser svåra. Trots detta finns det fördelar med en sammanställande rapport även i nuläget, menar Adelina Comas-Herrara. 

– Om vi väntar på de absolut mest tillförlitliga bevisen kommer det vara försent för att genomföra någon åtgärd, berättar hon. 

Institutionen för hälsa och socialvård i Storbrittannien meddelade nyligen att de lägger 2,9 miljarder pund för att hjälpa de lokala myndigheterna att hantera virusutbrottet.

– Vi är fast beslutna att ge den sociala vårdsektorn det stöd som den behöver för att agera mot coronaviruset och fortsätta att arbeta nära Public Health England för att övervaka påverkan på vårdhem, säger myndigheten i ett uttalande.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.157