23948sdkhjf

Antikroppstester igång på Scilifelab

Scilifelabs laboratorium för autoimmuna sjukdomar har tillfälligt bytt fokus. Där detekteras nu förekomsten av antikroppar mot det nya coronaviruset i blodprover, med hjälp av ett test som tagits fram vid KTH.

Förra veckan genomfördes den första analysen med ett nytt test som används för att se om en person bildat antikroppar mot det nya coronaviruset som orsakar sjukdomen covid-19. Testet har utvecklats av forskare vid Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, och används nu för att identifiera antikroppar i blodet från främst vårdpersonal.

– Redan förra veckan kunde vi genomföra den första analysen då vi bland 15 blodgivare som tidigare haft covid-19 kunde välja ut de som hade högst nivåer av antikroppar mot Sars-Cov-2-proteiner. Plasma från dessa gavs sedan till covid-19 patienter under påsken på Karolinska universitetssjukhuset, KS, som passiv immunoterapi, berättar Peter Nilsson, professor i proteomik på KTH samt verksam vid Scilifelab, för Life Science Sweden.

Analyserna genomförs vid Scilifelabs Autoimmunity profiling facility, där fokus tidigare har legat på antikroppar som är involverade i autoimmuna sjukdomar.

– I tisdags tog vi med spänning emot de första proverna från patienter och personal. På Danderyds sjukhus och tillsammans med kontroller från patienter med andra sjukdomar från Karolinska sjukhuset kommer vi nu i veckan analysera de första 380 proverna på en uppsättning av 50 olika varianter av Sars-Cov-2 proteiner. Nästa vecka är vi redo att ta oss an vad som ser ut att bli något tusental prover från Danderyd och Karolinska.

De prover som ska analyseras kommer från patienter och personal från Danderyds sjukhus och personal från KS. Förhoppningen är enligt Peter Nilsson att även få testa prover från personal vid övriga sjukhus i Stockholm, och inte minst från äldreomsorgen.

Hur många prover räknar ni med att kunna köra i april respektive maj?

– Vi har en kapacitet på 7 000 prover per vecka i april, men vi har köpt in nya analysinstrument tack vare anslag från Familjen Erling-Perssons stiftelse och Knut och Alice Wallenbergs stiftelse och i maj räknar vi med att kunna analysera 14 000 prover per vecka. Sedan beror det förstås på hur fort dessa kan samlas in, säger Peter Nilsson.

Hur lång tid tar en analys?

– Själva analysen i instrumentet som läser av hur många antikroppar som har bundit till varje enskilt virusprotein tar cirka fyra timmar för 380 prov. Dock krävs en del förberedelser innan dess.

Har ni alla godkännanden på plats för att börja använda antikroppstestet?

– Danderyds sjukhus respektive Karolinska sjukhuset har sökt och fått etisk tillstånd från Etiska prövningsnämnden, EPN, för att samla in och analysera prover. Testet i sig är fortfarande under utveckling och har ännu inte genomgått en formell certifiering men det pågår denna vecka en stor jämförelse med andra metoder i samarbete med KS/KI och Folkhälsomyndigheten.

Det finns rykten om personer som blivit återinfekterade och blivit sjuka i covid-19 en andra gång. Hur säker är man på att alla som infekterats av coronaviruset utvecklar antikroppar och immunitet?

– Det här är en svår fråga som det så vitt jag vet inte finns några tydliga svar på än och även om det finns antikroppar är det inte helt självklart att du är immun. Det är inte heller klart hur länge du har kvar antikroppar, hur fort dyker de upp, mot vilka virusproteiner är de riktade och hur detta hänger ihop med hur sjuk du har varit. Det är många frågor som jag gärna bollar över till medicinsk expertis, men vi hoppas och tror att vi tämligen snart efter vi har kört i gång i större skala, kan bidra till att öka kunskapen om alla dessa frågor eftersom vi kommer att generera stora mängder data, säger Peter Nilsson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.115