Tillägg av peptid mångdubblade effekten av antibiotika
I studien har forskarna använt sig av den antibakteriella peptiden plantaricin och kombinerat den med antibiotika för att använda mot MRSA, meticillinresistent Staphylococcus aureus. MRSA är resistenta mot penicillin och utgör ett stort problem för sjukvården.
Enligt studien, som är publicerad i Nature Scientific Reports, löser peptiden snabbt upp bakteriernas membran och underlättar då för antibiotika att ta sig in i bakteriens inre och döda den.
– Sänkta doser av antibiotika vid behandling av infektioner medför i sin tur minskad risk för vidare utveckling av antibiotikaresistens som idag utgör ett stort globalt hot mot folkhälsan, säger Torbjörn Bengtsson, professor i medicinsk cellbiologi vid Örebro universitet och en av författarna till studien, i ett pressmeddelande från Örebro universitet.
Hazem Khlaf, docent i cellulär mikrobiologi Linköpings universitet och medförfattare till studien, berättar att de har undersökt flera olika sorters antibiotika och att plantaricin tycks fungera tillsammans med de flesta.
– Plantaricin bidrar med att 100 gånger lägre doser av antibiotika räcker för att få en tillräcklig antibakteriell verkan. Minskad mängd är bra eftersom antibiotikan kan ha toxiska biverkningar och skada inre organ, säger han i pressmeddelandet.
Forskarna i Örebro och Linköping har tillsammans med forskare från Luleå Tekniska högskola och företaget S2 Medical inlett ett samarbete för att utveckla förband för behandling av svåra kroniska sår. Förbanden är av cellulosamembran och innehåller plantariciner. Projektet har fått ett anslag på nästan 30 miljoner kronor från Stiftelsen för strategisk forskning.
Läs studien:
Torbjörn Bengtsson med flera. Plantaricin NC8 αβ exerts potent antimicrobial activity against Staphylococcus spp. and enhances the effects of antibiotics. Nature Scientific Reports. Publicerad online 27 februari 2020.