23948sdkhjf

Då vet vi hur länge skyddet mot covid-19 sitter i

Hur stort är skyddet mot ny infektion för den som en gång blivit smittad av det nya coronaviruset? Life Science Sweden frågade Gunilla Karlsson Hedestam, som gått igenom litteraturen på området.

Det har förekommit uppgifter om att personer har blivit smittade mer än en gång av sars-cov-2. Men oavsett det stämmer eller inte anser Gunilla Karlsson Hedestam, professor i immunologi vid Karolinska institutet, att det är högst sannolikt att de som har varit infekterade åtminstone har bättre skydd mot covid-19 än de som inte har varit det.

Hon berättar att i studier som hon själv är involverad i har samtliga personer som haft verifierad infektion med covid-19 och haft så pass allvarliga symptom att de besökt sjukvården utvecklat antikroppar som är specifika för det nya coronaviruset. Hon poängterar att resultaten är preliminära, men de är i linje med vad man sett i internationella studier.

Har man mätbara antikroppar i blodet är det troligt att man åtminstone har ett visst skydd.

– Det vi vet från andra virus är att man har en bättre beredskap om man har ett antikroppssvar. Hur bra skydd man har varierar, säger Gunilla Karlsson Hedestam.

Då olika virus skiljer sig åt i egenskaper, hur de infekterar och vilka reaktioner de skapar i kroppen går det inte att dra säkra slutsatser om sars-cov-2 utifrån kunskapen om andra virus. Men det går ändå att få en uppfattning och göra antaganden utifrån det som är känt om andra coronavirus. Några virus som inte orsakar antikroppssvar alls känner inte Gunilla Karlsson Hedestam till. Däremot kan virus mutera och då delvis eller helt undkomma immunsvaret vid en andra infektion.

Igår, måndag, presenterade Folkhälsomyndigheten ett dokument om kunskapsläget för immunitet och antikroppssvar vid covid-19. Gunilla Karlsson Hedestam var en av forskarna som tagit fram underlaget till dokumentet.

Enligt rapporten finns det en stor variation i kvalitet för de tester som används. Det gäller särskilt snabbtesterna medan laboratorietesterna generellt ger säkrare svar. Folkhälsomyndigheten uppger att de ska verka för att etablera en resurs för validering av CE-märkta snabbtester.

En fråga som många ställer sig är hur länge immunitet för covid-19 sitter i. Av naturliga skäl är det för tidigt att svara på det eftersom viruset endast har varit känt i mindre än fem månader. Hur stort skyddet är varierar sannolikt mellan olika personer och beror också på flera andra faktorer, men också där är bättre svar att vänta längre fram.

– Vi vet först säkert hur skyddade vi är mot covid-19 när det kommer en andra våg. För då ser vi om folk blir sjuka igen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093