Samuel Lagercrantz: Framgången kommer efter många misslyckanden
Den här våren handlar så gott som allt om det nya coronaviruset. Aldrig tidigare har vi sett så intensiv forskning inom ett specifikt område. Biotechföretagen, läkemedelsindustrin och den akademiska forskningen går på högvarv. Likaså den medicintekniska branschen och diagnostikföretagen.
Att ta fram ett helt nytt läkemedel mot viruset tar för lång tid, det insåg läkemedelsföretagen direkt och därför har de dammat av hyllorna efter gamla preparat, bortglömda och nedlagda substanser såväl som godkända läkemedel som idag används mot andra sjukdomar. Förhoppningen är att någon av substanserna ska bita på det nya coronaviruset eller de allvarliga konsekvenser som viruset kan leda till.
Forskningen sker i rekordtempo och de första resultaten från större studier har börjat komma och många fler är att vänta den närmaste tiden.
WHO har valt ut fyra behandlingsstrategier som de särskilt stödjer forskning om, bland annat Gileads remdesivir som var tänkt mot ebola men aldrig blev godkänt mot det. Vid den här tidningens pressläggning väntar ett beslut från EMA om remdesivir kommer att godkännas mot covid-19. De studieresultat som har kommit hittills har varit motstridiga.
Det finns också många andra läkemedelssubstanser som prövas. På Läkemedelsindustriföreningen Lif:s hemsida kan du se en bra sammanställning av dessa och läsa intressanta analyser av bland annat föreningens medicinska rådgivare Johan Brun.
Det ska förstås också sägas att de allra flesta av de idéer och strategier som man nu jobbar med kommer att gå i stöpet. När det går undan finns det risk för att det blir fel eller slarvigt och vi har sett och kommer att få se flera bristfälliga studier som publiceras.
Vi kommer också få se att många av de nu lovande läkemedelskandidater som prövas inte fungerar mot viruset. Men: Success consists of going from failure to failure without loss of enthusiasm, som Winston Churchill sa och det är ett av mina favoritcitat.
Vi måste komma ihåg att det kan räcka med att ett enda av alla de projekt som pågår just nu lyckas för att pandemin ska kunna kontrolleras och världen ska bli sig lik igen.
Ledare från Life Science Sweden 2.2020.
Artikeln är en del av vårt tema om Ledare.