23948sdkhjf

Fästingprotein prövas mot covid-19

Ett skotskt biotechföretag och forskare i Oxford har inlett ett samarbete för att ta reda på om ämnen som fästingar utsöndrar kan användas som behandling vid covid-19.

När fästingar infekterar människor och andra djur utsöndrar de evasiner som är proteiner som kan stänga av de första stegen i en immunreaktion. På så sätt undviker fästingarna att det uppstår en inflammation som stör deras angrepp mot värddjuret.

– Vi letade tidigare efter molekyler som kunde ha effekt vid andningssvårigheter som uppstår vid lungsjukdomar och tog kontakt med Shoumo Bhattacharya, professor i Oxford som under flera år har studerat evasiner, säger William Stimson, vetenskaplig chef för företaget ILC Therapeutics, till Life Science Sweden.

När sedan det nya coronaviruset spred sig kom företaget på att de skulle kunna pröva proteinerna mot den akuta och svåra andningssvikt som är den vanligaste dödsorsaken för personer som avlider till följd av covid-19. Det nya coronaviruset kan nämligen orsaka en cytokinstorm som skadar lungorna, i värsta fall så mycket att den drabbade helt förlorar förmågan att andas och då dör.

Det evasinerna gör är att de bromsar cytokinstormen genom att ”absorbera” cytokiner som aktiverar den allt för häftiga immunreaktionen.

ILC Therapeutics är ett av väldigt många företag som nu arbetar med att hitta läkemedel mot covid-19. Företaget som endast har fem anställda har sitt säte i Glasgow, Skottland. Egentligen arbetar de med läkemedel mot cancer och atopiska eksem, men Willam Stimson berättar att nu ligger allt fokus på fästingläkemedlet och en annan substans som de också prövar mot covid-19. Ett skäl till det är helt enkelt att det är det enda de kan forska på nu.

– Då vi har en lockdown här i Storbritannien måste vi stanna hemma från jobbet om det inte handlar om att bekämpa covid-19 och därför är våra substanser som syftar till det de enda vi kan jobba med, säger han.

Oxfordprofessorn Shoumo Bhattacharya har tagit fram en molekyl som består av tre olika sorters evasiner som han och företaget tror ska ha en maximal effekt för att motverka cytokinstormen.

Forskningen är i ett mycket tidigt skede.

– Vi ska jobba så snabbt vi kan med det här och nu är målet att få ihop pengar till kliniska prövningar, säger William Stimson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11