Nya vaccinsamordnaren – här är favoritkandidaterna
För snart en månad sedan aviserade regeringen att den kommer att utse en vaccinsamordnare. Uppgiften är att se till att de nationella behoven tillgodoses när vaccin mot covid-19 finns tillgängliga. Life Science Sweden har frågat branschprofiler och experter vem de hoppas på.
Matti Sällberg är professor i biomedicinsk analys vid Karolinska institutet.
Vad förväntar du dig av vaccinsamordnaren?
– Det är viktigt att hon eller han inte har för bråttom och har is i magen. Samordnaren måste verkligen tänka sig för eftersom det är så många vaccin på gång och det är osäkert om och vilka som verkligen fungerar. Det blir viktigt att noggrant granska data, vilken prestanda vaccinen har och hur de kan användas. Vi kanske behöver en kombination av flera vaccin. Det är många aspekter så det måste vara en person som förstår vaccinologi och förstår världssamfundet. Är samordnaren för snabb kan vi få ett dåligt val och är samordnaren för långsam kanske vi inte får något vaccin alls.
Vem vill du se som vaccinsamordnare?
– Ett bra alternativ är Johan Giesecke. Det gäller att vara klok och att förstå vad de data som bolagen och forskarna tar fram betyder och det tror jag han skulle han klara av.
Tove Fall är professor i molekylär epidemiologi vid Uppsala universitet.
Vilka egenskaper krävs hos vaccinsamordnaren?
– Det bör vara en kunnig, energisk och enträgen person som ser till att få saker gjorda och som har bred förankring hos deltagande aktörer.
Vem passar i den rollen?
– Anna Beskow från Uppsala Biobank skulle vara utmärkt
Läkemedelsindustriförening, LIF:s, expert på läkemedel och vaccin Jonas Vikman har ingen vaccinsamordnarkandidat i bakfickan, men betonar att rollen är nödvändig för att kunna koordinera mellan olika parter.
– Jag tror att det är en viktig och rimlig roll. I ett läge där man har ett antal pågående projekt och tidsaspekten är viktig är det ett bra beslut av regeringen att utse en vaccinsamordnare för att ha en dialog om de pågående projekten och hur de går.
Folkhälsomyndigheten meddelade under förra veckans presskonferens att det inom en snar framtid kommer presenteras en EU-gemensam vaccinstrategi för medlemsländerna.
– Inom EU är sjukvården nationell och även om man koordinerar vissa delar inom EU så kommer vaccinationen utföras nationellt. På nått sätt måste man förhålla sig mellan det internationella och det nationella och där tror jag att en samordnare kommer ha en viktig roll att spela.
Scandinavian Development Services, SDS, vd Anna Törner föreslår Åke Örtqvist, tidigare chef för Smittskydd Stockholm.
– Motiveringen är hans medicinska och epidemiologiska kunskap, hans administrativa tyngd och att han har ingående kunskaper om alla aktörer som är relevanta för rollen. Han står utanför den innersta kretsen, kan vara objektiv och är en rationell och vettig person. Det räcker inte med att bara vara medicinskt kunnig utan personen måste också förstå hur alla systemen funkar och få alla människor att dra åt samma håll.
– En bubblare är Anders Ternhag, överläkare på infektionskliniken vid Karolinska institutet. Han är också känd från medicinpodden Ronden. Han är läkare med klinisk erfarenhet, han har lång erfarenhet från Folkhälsomyndigheten och dessutom är han en briljant människa som kan röra sig på olika arenor.
Vad förväntar du dig av vaccinsamordnaren?
– Kloka beslut där vi lärt av tidigare misstag men ändå får snabba åtgärder. Uppdraget kräver mod och kompetens.