23948sdkhjf

Rötter och grenar blir vårdkläder

Nytt forskningsprojekt använder restmaterial från skogsbruk, så kallat grot, för att göra kläder till vårdanställda.

Tillsammans med Region Stockholm ska två forskare vid Stockholms universitet undersöka om det är möjligt att tillverka kläder av restprodukter från svenskt skogsbruk. Tanken är att materialet ska ersätta bomull som vanligtvis kräver stora landarealer och vatten. Vid konventionell odling används också en hel del kemikalier som är skadliga för miljön.

I Sverige är det möjligt ta vara på 40 miljoner kubikmeter restmaterial årligen utan att det skulle påverka hållbarheten inom skogsbruket, det menar en av projektets forskare Joseph Samec, professor i organisk kemi. Han menar att omkring hälften, 20 miljoner kubikmeter, skulle täcka landets totala behov av textilier och bränsle.

– Genom att använda grot kan Sverige bli självförsörjande på textilier och även täcka stora behov av plast och drivmedel. Sverige skulle till och med kunna bli nettoexportör av av material, kemikalier och drivmedel, från grot, säger han i ett pressmeddelande. 

Region Stockholm har finansierat projektet med motiveringen att det ligger i deras intrese att uppnå FN:s mål om hållbarhet och att minska konsumtionen av resurskrävande och miljöpåverkande bomull. Målet är därför att tillverka arbetskläder till vårdanställda inom regionen som också kommer testa kläderna. Det första som ska tillverkas är en typ av blus, bussaronger, som vårdanställda använder. 

Forskningsprojektet leds av Joseph Samec samt Aji Mathew, professor i materialkemi, och finansieras av forskningsstiftelsen Mistra samt Region Stockholm.

Artikeln är en del av vårt tema om Keminyheter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078