”Vetenskapen måste vara på plats”
Industrifonden investerar brett inom life science och har innehav i företag som arbetar med bioteknik, diagnostik, medtech och digital hälsa. Fonden har funnits sedan 1979 och förvaltar tillgångar på mer än 6 miljarder kronor. I Life Science Swedens serie intervjuer med investerare talar vi idag med Bita Sehat, Ivestment Manager på Industrifonden.
Vad är viktigast när ni väljer vilka företag ni investerar i?
– Vetenskapen måste vara på plats så vi lägger enorm kraft på utvärderingsarbetet innan vi går in i ett bolag. Vetenskapen ska vara spännande, det ska vara världsklass. Dessutom letar vi efter projekt som har en unik global potential och de ska vara skalbara.
Hur undersöker ni om projekten håller hög vetenskaplig kvalitet?
– Vi har mycket kompetens inom teamet, de flesta av oss är disputerade. Vi tar också hjälp av ledande forskare. Håller inte idéerna vetenskapligt går vi inte vidare.
Vilka fler kriterier är viktiga för er?
– Vi tittar alltid på marknadsmöjligheterna och så är exitmöjligheter viktiga för oss. Det ska gå att göra en exit inom 5-7 år. Vi behöver förstås vara flexibla med det då verkligheten inte alltid stämmer överens med tidsplanen. Men vi vill ha klart för oss hur möjligheterna till exit ser ut.
– Vi letar också efter ett starkt managementteam som har bred erfarenhet, både forskningsmässigt och entreprenöriellt.
I vilket skede investerar ni?
– Vi går oftast in i såddfas eller a-runda. Men vi är inte rigida med det.
Hur går ni till väga för att hitta rätt företag?
– Tyvärr är vi så få venturekapital-aktörer i Sverige och Norden så många företag kommer till oss. Men vi är väldigt aktiva på alla svenska universitet som har stark forskning. Vi har bra kontakt med inkubatorerna och så lägger vi ner tid på att läsa vetenskapliga publikationer för att ta pulsen på bra forskning som sker i Sverige och Norden.
Hur har coronapandemin påverkat er?
– Inte så mycket. En av Industrifondens styrkor är att vi är evergreen. Vi tänker långsiktigt i våra investeringar och har en stark kassa idag som gör att vi är mindre konjunkturberoende. Vi fortsätter i samma takt. Sen har vi internt haft diskussioner om hur pandemin påverkar våra olika portföljbolag.
Artikeln är en del av vårt tema om Finans.