Neandertalar-gen kopplas till svår covid
Vilka är skälen till att covid-19 drabbar människor så olika? Vissa är så gott som symtomfria, medan en infektion med sars-cov-2 för andra kan vara dödlig eller leda till ett fruktansvärt sjukdomsförlopp och långvariga problem som stannar kvar efter det att viruset lämnat kroppen. Kanske har forskare vid Karolinska institutet nu funnit en pusselbit för att få en bättre bild av det.
I en artikel i Nature anser forskarna att en viss gen som fanns hos neandertalare som levde i nuvarande i Kroatien för cirka 50 000 år sedan är väldigt lik ett kluster av gener som har kopplats ihop med svårt insjuknande i covid-19.
– Det visar sig att denna genvariant har kommit över från neandertalarna till moderna människor när de blandade sig med varandra för kanske 60 000 år sedan. Idag har de människor som bär denna genvariant upp till tre gånger högre risk att hamna i respirator om de smittas av det nya coronaviruset sars-cov-2, säger Hugo Zeberg, forskare vid institutionen för neurovetenskap vid Karolinska institutet och Max Planck institutet, i en nyhetsartikel som KI publicerat.
Studien är accepterad, men ännu ej publicerad i sin slutliga version.