Kortare vårdtider på iva för covidpatienter
Life Science Sweden har tidigare rapporterat om studier som pekar på att en mindre andel patienter avlider till följd av covid-19 nu än i våras. Bland annat kom en brittisk rapport i slutet av oktober som visade att antalet intensivvårdade patienter med covid-19 som avled till följd av sjukdomen minskat från 39 procent på våren och sommaren till 17 procent på hösten.
Nu visar data som Sveriges Radio Ekot rapporterar om att tiden som patienter med covid-19 behandlas på intensivvårdsavdelning nästan har halverats, från 16 dagar i snitt under våren till 9 dagar under hösten.
Skälet till de minskade vårdtiderna uppges bland annat vara förbättrade behandlingsrutiner med proppförebyggande läkemedel. Den ökade användningen av kortisonpreparat för patienter med svår covid-19 anses också ha haft en positiv inverkan. Många patienter har fått dexametason eller andra kortisonläkemedel redan innan de tas in på intensivvårdsavdelning.
Magnus Gisslén, överläkare på infektionskliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset, lyfter också fram bättre kunskap om vilka som kan klara sig utan behandling i respirator som en förbättring som har haft en positiv inverkan.
– Vi lägger färre i respirator, vi vårdar i större utsträckning patienter som har ett stort syrgasbehov i högflödesgrimma. Och respiratorbehandlingen i sig är förenad med risker och förlänger vårdtiden, även om den är livräddande när den väl behövs, säger han till Ekot.
Artikeln är en del av vårt tema om Covid-19.