Sjöbergpriset går till nyupptäckt mekanism för cancerläkemedel
Substansen lenalidomid har sin bakgrund i Talidomid ( Neurosedyn) som gavs till illamående gravida kvinnor i Sverige på 50-60-talet vilket orakade missbildningar hos fostren. Senare upptäckte man att talidomid och substansen lenalidomid hade en effekt på vissa benmärgssjukdomar, men man förstod inte varför.
Nu får Benjamin L. Ebert, professor i medicin vid Harvard University och chef för medicinsk onkologi vid Dana-Farber Cancer Institute i Boston, Massachusetts, USA, Sjöbergspriset för sin upptäckt av verkningsmekanismen bakom lenalidomid. Lenalidomid verkar som ett klister som fäster sig vid proteiner som sedan kasseras i cellens egen avfallshantering. På så vis dör även cancerceller som är beroende av proteiner för sin tillväxt.
Upptäckten kan få stor betydelse vid utveckling av nya läkemedel i framtiden.
– Den största kliniska nyttan man sett hittills gäller multipelt myelom som är en benmärgssjukdom. Många av de proteiner som driver cancerväxt har hittills varit svåra att påverka med läkemedel. Benjamin Eberts upptäckt visar att det kan vara möjligt att styra även sådana proteiner till nedbrytning och därmed bromsa tumörväxten, säger priskommitténs ordförande Bengt Westermark, i ett pressmeddelande.
Sjöbergspriset delas ut för femte gången av Kungl. Vetenskapsakademien. Sjöbergsstiftelsen står för prissumman på 100 000 US dollar i personligt pris och 900 000 US dollar avsedd till fortsatt forskning.