Liten inkubator i Lund har blivit stor
För ungefär 15 år sedan började Ebba Fåhreaus i life science-branschen. I botten har hon en civilekonomexamen från Handelshögskolan i Stockholm och har arbetat inom både stora och små bolag med allt ifrån försäljning till kommunikation, marknad och strategi. Med hennes samlade kunskaper och engagemang för entreprenörskap såg hon möjligheten att utveckla den då lilla inkubatorverksamheten i Lund till något mer. Ett arbete som hon stortrivts med.
– Att hela tiden få träffa på ny innovation, nya tankar, det är både roligt, inspirerande och utmanande. Och jag lär mig något nytt varje dag samtidigt som jag kan bidra med de erfarenheter och insikter jag har samlat på mig under min långa karriär, säger hon till Life Science Sweden.
När Ebba Fåhreaus började hette företaget Lund Life Science Incubator sedan Smile Incubator och idag bara Smile. Totalt har nu 85 bolag genomgått företagets inkubatorprogram.
Smile är en icke vinstdrivande life science-inkubator som stöttar innovatörer vid etableringen av deras bolag. Företagarna erbjuds olika program, bland annat det långa inkubator-programmet på två till fyra år vars syfte är att få fart på verksamheten.
– Vi jobbar väldigt intensivt med affärsidén men också med kapitalanskaffning, utbildning av entreprenörerna, att hitta industrinätverk som är relevanta för dem och så tillhandahåller vi en väldigt avancerad labb- och instrumentinfrastruktur.
För innovatörer som ännu inte har en konkret affärsidé finns ett så kallat bootcamp på ett par månader. Och förra året lanserade Smile även ett nytt e-campusprogram för dem som funderar på att starta eget men ännu inte kommit så långt med sina planer.
Nu jobbar Smile allt mer internationellt och utökar verksamheten.
– Då all vår verksamhet är på engelska ser vi ett stort intresse både från utländska bolag som vill delta i våra program och från utländska organisationer som vill ha hjälp med coachning.
Smile hjälper bolag med deras idéer inom life science-området, allt ifrån bioteknik till medicinteknik, e-hälsa och diagnostik. Framöver satsar de bland annat specifikt på bioteknik.
– Det finns så mycket fantastisk forskning i Sverige och i våra universitetskluster. Vi vill visa på möjligheterna och göra det lite enklare att ta det där första steget.
Ebba Fåhraeus framhåller också att nätverket i Lund och närheten till Medicon Village är en styrka.
– Företagarna får enormt mycket hjälp bara av mötet med varandra vid kaffemaskinen.
Fakta
Namn: Ebba Fåhraeus
Familj: Två vuxna barn
Senast lästa bok: Narconomics, Konsten att driva en drogkartell av Tom Wainwright.
Artikeln är en del av vårt tema om Intervju.